BiH
7

Bećirović i Živković u Beogradu: Potrebno više uvažavanja među državnim organima Srbije i BiH

Anadolija
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izjavio je danas nakon susreta sa predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem u Beogradu da entiteti u BiH jesu državna kategorija, ali da nisu bili i da neće biti države.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

“Država BiH je država koja ima svoj kontinuitet, entiteti su takođe državna kategorija i dijelovi BiH koji nisu bili i nikada neće biti države”, poručio je Bećirović iskazujući potrebu za višim uvažavanjem između državnih organa BiH i Srbije.

On je u obraćanju novinarima rekao da su zajednički konstatirali da sve pozitivne primjere saradnje između BiH i Srbije treba afirmirati i podržati.

“Treba afirmirati princip da sve ono što ne želite svojoj državi, nemojte to raditi ni drugoj državi. Kada taj princip bude istinski zaživio u odnosima između Bosne i Srbije, čini mi se da ćemo imati dvije trećine manje otvorenih pitanja nego što ih možda danas imamo”, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa srbijanskim kolegom Stefanovićem.

Bećirović je rekao da su danas razgovarali o dinamiziranju ekonomske saradnje i da imaju stav, i da parlamenti dviju zemalja tome treba da daju doprinos. On je rekao da je interes BiH da se vanjsko-trgovniski deficit u odnosima sa Srbijom smanji.

Kako je dodao, konstatovano je i da postojeća otvorena pitanja između Srbije i BiH treba zajednički rješavati i da ih ne žele sakrivati pod tepih.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Kao prioritetno, Bećirović je naveo da je potrebno što prije riješiti pitanje Ugovora o državnoj granici koji je parafiran 2002. godine, ugovor o imovinsko-pravnim odnosima, pitanje korišćenja zemljišta na desnoj obali Drine za 359 stanovnika Janje koji imaju 450 hektara na teritoriji Srbije, kao i niz drugih pitanja koja proizlaze iz Sporazuma o sukcesiji, te kako je dodao, pitanje prisvajanja električne energije sa rijeke Drine, Bajina Bašta i Zvornik.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je izaražavajući zadovoljstvo zbog posjete parlamentarne delegacije BiH rekao da su se tokom razgovora složili da prošlost koja je bila između dvije zemlje, treba da bude prošlost, i iz nje treba da se uči, ali kako je dodao, "moramo da se okrenemo budućnosti".

“Dve zemlje moraju da razgovaraju o unapređenju svojih odnosa, o rešavanju spornih pitanja koja postoje i jačanju ekonomskih veza koje če učniti da građani žive bolje, što je čini mi se najvažnije”, rekao je Stefanović.

On je naglasio da Srbija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BiH i da kao dobar komšija i prijatelj želi da razgovaraju o svim problemima.

“Možda često ističemo problem, a rijetko one stvari u kojima imamo dobru saradnju”, konstatovao je Stefanović dodavši da Srbija i BiH prema trećim tržištima moraju da ostvaruju ekonomsku saradnju.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

On je ocijenio današnji susret kao dobar početak i rekao da će se parlamentarci uključiti u donošenje sporazuma koji će poboljšati svakodnevni život pogotovo na planu ekonomije.

Stefanović je  naglasio da će Srbija i BiH imati međusobnu podršku na multilateralnom planu i u ulasku u EU. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković danas borave u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji.

Parlamentarna delegacija BiH će položiti vijenac na grob Josipa Broza Tita u Kući cvijeća i imati susret sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.