Hoće li SNSD blokirati Zakon?
0

Bećirević: "Niko ne može negirati 1. mart i 25. novembar"

Piše: A. Karadža
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj u 10 sati održat će raspravu o Prijedlogu zakona o praznicima BiH koja je uvrštena kao 12. tačka dnevnog reda, nakon čega će uslijediti glasanje poslanika o prijedlogu Denisa Bećirevića.

Iako je ovaj Prijedlog zakona otišao najdalje u proceduri, još uvijek je neizvjesno da li će biti usvojen tokom današnjeg zasjedanja poslanika Predstavničkog doma PSBiH. Gotovo je sigurno da će poslanici SNSD-a biti protiv Prijedloga zakona, dok je teško prejudicirati način na koji će glasati poslanici ostalih stranaka iz reda srpskog naroda.

Neposredno prije početka sjednice razgovarali smo sa predlagačem zakona poslanikom Denisom Bećirevićem koji je naglasio da je ovaj Prijedlog zakona dobio veću podršku od onog Vijeća ministara BiH.

"Njihov prijedlog je pao odmah u prvom čitanju, dok je ovaj Prijedlog zakona prošao i Ustavnopravnu komisiju i prvo čitanje na Predstavničkom domu i sinoć je dobio veliku podršku na sjednici Ustavnopravno komisije. Treba konstatovati da nikada od Daytona do danas Prijedlog zakona o praznicima nije došao do ove faze", optimističan je Bećirević.

O ishodu današnjeg glasanja nije mogao reći ništa konkretno, kazavši da ćemo to tek vidjeti. Bećirević je naglasio da su i pored rezultata današnjeg glasanja neki praznici u BiH neupitni.

"Niko ne može negirati 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH ili 25. novembar kao Dan državnosti naše zemlje. U slučaju da neko blokira usvajanje zakona BiH će nastaviti imati ove praznike", kategoričan je Bećirević.

Podsjećamo da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržala Prijedlog zakona o praznicima BiH.

U okviru predloženog zakona usvojen je amandman predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorada Živkovića koji postaje sastavni dio predloženog zakona.

Predloženim zakonom predviđeno je da državni praznici BiH, osim Nove godine i Prvog maja, kao međunarodnih praznika, budu: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH; 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope; 22. maj - Dan pristupanja BiH u članstvo Organizacije ujedinjenih naroda; 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova; 27. juli - Dan ustanka protiv fašizma u BiH i 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Predloženi zakon o praznicima BiH definira i neradne dane u BiH za vrijeme vjerskih praznika.

Član Ustavnopravne komisije Adem Huskić je kazao za Fenu da je na predloženi zakon uložen veliki broj amandmana, te da je prihvaćen jedan amandman koji predviđa da se kao državni praznik obilježava i “Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta”, koji se obilježava 27. januara.