Reakcija na Komšićev istup
0

"BBI Centar ne diskriminira građane"

Sarajevo-x.com
U vezi sa informacijom koju je objavila novinska agencija FENA, a prenijeli mediji, koja se odnosi na pokretanje inicijative od strane gospodina Ive Komšića na održanoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, da se, prema navodima FENA-e, preispita “ustavnost ugovora i podugovora koje vlasnik BBI trgovačkog centra u Sarajevu zaključuje za potencijalnim zakupcima poslovnih prostora, uvjetujući pri tom zakupce da u obavljanju svoje djelatnosti u BBI Centru ne prodaju svinjsko meso niti toče alkohol”, društvo “BBI Real Estate” d.o.o. Sarajevo objavilo je reakciju.

"Društvo BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo je gradilo i finansiralo objekat izgradnje BBI Centra tokom niza godina, zahvaljujući opredjeljenosti svojih osnivača ka ulaganju u Bosnu i Hercegovinu, sa ciljem da se izgradi reprezentativni objekat po konceptu namijenjen cijeloj porodici, uz poštivanje principa po kojim posluju osnivači BBI Real Estate i koji ni u kojem slučaju ne diskriminiraju građane. Naprotiv, diskriminirajuće je da se investitoru osporava pravo poslovanja po vlastitim principima", navodi se u saopštenju BBI Centra.

Prema njihovim navodima, Ivo Komšić je i na ranija dva zastupnička pitanja dobio odgovore od nadležnih institucija u kojim je jasno istaknuto da naša kompanija svojim načinom poslovanja nije prekršila važeće zakone.

BBI Centar je istakao da njihov objekat nije na javnom dobru nego i vlasništvu Društva BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo, kupljenom u procesu privatizacije na zakonski način.

"Ugovor o zakupu, koji predstavlja dvostrani obligaciono - pravni odnos kojim ugovorne strane slobodnom voljom i bez prisile dogovaraju svoje međusobne odnose, prava i obaveze. Dakle, koncept Centra nije nametnut zakupcima poslovnih prostora, već predstavlja rezultat zajedničkog dogovora društva “ BBI Real Estate” d.o.o. Sarajevo , kao zakupodavca i samih zakupaca", odgovorili su iz BBI Centra na optužbe da je njihov odnos diskriminirajući.