BiH
9

Banjalučki štrajkači o protestima: Niko nas neće gurnuti da budemo politički vojnici

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez za promjene je za 14. maj najavio proteste u Banjoj Luci, a okupljanje će biti na mjestu gdje se već mjesecima nalaze banjalučki štrajkači, u parku Mladen Stojanović.

Štrajkači su za Klix.ba izjavili da ne podržavaju takav vid protestovanja i ne žele da se stavljaju ni na čiju stranu, jer su mišljenja da i opozicija i vladajuće partije svoja okupljanja organizuju u cilju političkog marketinga.

"Ako bude došlo do bilo kakvih sukoba 14. maja biće krive obje strane i nedogovor između pozicije i opozicije koji istoga dana organizuju mitinge i proteste", jasan je stav Radenka Pecare bivšeg borca Vojske RS-a iz Prijedora, koji zbog teških životnih uslova u Banjoj Luci štrajkuje preko 40 dana.

On je istakao da štrajkači ne žele biti pristrasni i da ne zagovaraju ničiju stranu.

"Ne želimo biti vojnici niti jedne partije. Naša želja je da se protesti održe na demokratski način i da ne bude sukoba", naglasio je Radenko.

On je mišljenja da protesti nisu trebali biti organizovani u isto vrijeme.

"Ružno je što je opet došlo zlo vrijeme da ide brat na brata i strah me da neće doći do sukoba, jer ne bih želio da niti jedna kap krvi potekne. Mi štrajkači se ograđujemo od takve vrste protesta i nećemo da budemo inicijalna kapisla za bilo kakvo izazivanje sukoba", bio je jasan Radenko.

Štrajkač ističe da je i protest opozicije i kontraprotest vladajuće koalicije dio političke kampanje obje strane jer se bliže lokalni oktobarski izbori, te da na ovaj način žele od građana da pridobiju što više političkih poena.

"U globalu protesti neće promjeniti ništa. Ovo će ostati onaj isti zagađeni prostor ispunjen aferama, a ne vjerujem da bi ovakva opozicija kada bi i došla na vlast tu išta mogla da promjeni", rekao je ogorčeni Radenko.

Istog mišljenja je i Miroslav Ignjatović, sin poginulog borca Vojske RS-a, koji u parku Mladen Stojanović štrajkuje preko dva i po mjeseca.

"Mislim da su protesti opozicije i kontraprotesti pozicije smiješni. Tu se radi o čistoj predizbornoj kampanji i da je to u jednu ruku i demonstracija sile ali i gluposti. Mi štrajkači smo pokazali na puno ljepši i demokratski način kako iskazati svoje nezadovoljstvo", rekao je Miroslav.

On je dodao da su svi oni koji su spremni da izađu na proteste trebali da se pridruže štrajkačima i da na miran način iskažu stavove bez ikakvih šetanja i izazivanja sukoba.

"Oni su trebali ovdje da podrže nas i istraju sa nama kao što i mi istrajavamo već mjesecima, a to što će neko doći na jedan dan da se izurla i vrati kući razbijene glave neće promjeniti ništa", naglasio je Miroslav.

Miroslav je dodao da vjeruje da bi moglo doći do sukoba između suprostavljenih strana jer je prošlost pokazala da se "glupost ovog naroda uvijek ponavlja".

"Vlast je građane podijelila i politički, i ekonomski, i ideološki, tako da ne bi bilo čudo da brat na brata i komšija na komšiju udari. Narod je nezadovoljan i kao takav od njega se može svašta očekivati", rekao je štrajkač.