Dan životne sredine
0

Banja Luka: Zaštita okoline ključna za održivi razvoj

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) do kraja godine provešće više aktivnosti na zaštiti životne sredine, što je jedan od ključnih elemenata održivog razvoja RS-a, a prije svega radit će se na uklanjanju svih divljih deponija, izjavila je danas resorna ministrica Srebrenka Golić.

"U prvom planu je uklanjanje svih divljih deponija, zbog čega ćemo angažovati sve opštine da provedu tu aktivnost u RS i da se djeci u školama na vrijeme ukaže na potrebu zaštite životne sredine", rekla je Golićeva, otvarajući Centralnu republičku manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine u parku Petar Kočić u Banjoj Luci.

Ona je poručila da je ova manifestacija jedan od kontinuiranih oblika edukacije mladih kroz koju se nastoji ukazati na potrebu i važnost zaštite životne sredine.

Golićeva je poručila da je sve u rukama građana RS, koji treba da rade na zaštiti prirode i tako učine da RS zauvijek zablista i pozvala ih da se pridruže akciji i da šume, parkove, rijeke i gradove RS-a učine čistijim, ljepšim i zdravijim.

"Ono što činimo prirodi samo je odraz onoga što činimo sebi i jedni drugima", istakla je Golićeva.

Golićeva je napomenula da su UN proglasile 2011. godinom zaštite šuma, ističući da se ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana životne sredine odvija pod sloganom "Šume - priroda na usluzi".

Ona je naglasila da je RS dio svjetske zajednice i dio Evrope i da je odgovorna za zaštitu životne sredine, te dodala da se danas u svim regionalnim centrima i još u 40 opština širom RS-a provode slične manifestacije i akcije na čišćenju i uređenju RS-a i da je obilježavanje ovog značajnog datuma samo jedan dio kampanje Vlade RS-a "Ljepša RS" i akcije "Da zablista RS".
Golićeva je podsjetila da je Svjetski dan životne sredine manifestacija koju je 1972. godine ustanovila Generalna skupština UN, te da se svake godine obilježava u više od 100 zemalja.

Ministrica za porodicu, omladinu i sport RS-a Nada Tešanović smatra da svaki dan treba razmišljati šta nam znači priroda, okolina i vazduh koji udišemo.

"U školi i od vrtića nas već uče da bez čistog vazduha nema ni života i zato molimo odrasle da se potrude da sve ono što zagađuje životnu sredinu nestane, da djeca budu sretna i zadovoljna", naglasila je Tešanovićeva.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS-a Predrag Trninić rekao je da se RS, zahvaljujući resornom ministarstvu, ovom fondu i drugim nevladinim organizacijama, u značajnoj mjeri približava usvajanju svih evropskih direktiva koje se tiču zaštite životne sredine, klimatskih promjena i energetske efikasnosti.

"Vjerujem da smo na dobrom putu da vrlo brzo usvojimo sve te direktive, obezbijedimo zakonodavne uslove i finansijska sredstva, kako bi svi ti projekti mogli biti ostvareni", zaključio je Trninić.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, Fond za zaštitu životne sredine RS u saradnji sa Razvojnim programom UN /UNDP/ i kompanije M:tel organizuju širom RS akcije povodom obilježavanja 5. juna, Svjetskog dana životne sredine.
Tim povodom u parku Petar Kočić u Banjoj Luci upriličena je i izložba likovnih radova učenika banjalučkih osnovnih škola o temi zaštite životne sredine i uručene su nagrade pobjednicima konkursa za najbolje likovne i literalne radove o temi "Zamisli da si drvo koje živi u šumi. Napiši nekom pismo kako biste mu objasnili zašto je važno sačuvati šume".