BiH
1

Banja Luka uoči posjete Pape Ivana Pavla Drugog

Klix.ba
Papa Ivan Pavao Drugi
Papa Ivan Pavao Drugi
Više od četiri hiljade policajaca će biti angažovano prilikom posjete Pape Banjaluci 22. juna ove godine, izjavio je danas direktor policije Republike Srpske, Radomir Njeguš.

Kako izvještava Glas Amerike, plan obezbjeđenja predstojeće posjete svetog oca Pape Banjaluci je završen a u toku je provjera većeg broja kriminogenih lica, koja bi se za vrijeme ove posjete mogla naći u izolaciji.Izjavio je ovo danas u Banjaluci, direktor policije Republike Srpske, Radomir Njeguš. On je saopštio da će u obezbjeđenju nekoliko skupova, koji će biti upriličeni 22. juna, prilikom papine posjete ovom gradu,biti angažovano više od 4.000 policajaca Republike Srpske, zahvalivši se, ujedno pripadnicima SFOR-a na dobroj saradnji.

Njeguš je istakao da će tog dana saobraćaj biti obustavljen za sve kategorije vozila od aerodroma Mahovljani do sjedišta banjalučke biskupije u dužini od dvadesetak kilometara.Na lokaciji Petrićevac gdje će biti služena misa, biće preduzete maksimalne mjere bezbjednosti tako da građani koji žive u obližnjim kućama neće moći napuštati svoje objekte dok će duž puta kojim će prolaziti papa biti zabranjeno otvaranje prozora ili spuštanje roletni.

Planom obezbjeđenja predviđeno je da duž puta kojim će se kretati papa svi šahtovi na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži budu zavareni, a šiblje i visoka trava će biti uklonjeni. Policija će, prema najavama, vršiti i neophodno dubinsko obezbjeđenje na visinskim tačkama i objektima kako bi se spriječili, eventualni, teroristički napadi.

Svi građani će detaljno biti obavješteni o ovim bezbjednosnim mjerama a zbog ozbiljnosti situacije postoji opšta spremnost na saradnju, žitelja ovog kraja, kako bi papina posjeta Bosni Hercegovini protekla u najboljem redu, saopštio je danas direktor policije Republike Srpske, Radomir Njeguš.