BiH
0

Banja Luka: U klubu liječenih alkoholičara 20 članova

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Klub liječenih alkoholičara Banja Luka trenutno broji 20 članova - 19 muškaraca i jednu žena, od kojih najmlađi član ima 33, a najstariji 65 godina.

U toku šest godina rada kroz Klub je prošlo 160 članova od 18 do 70 godina. Klub radi svake srijede u jednočasovnom terminu.

Član stručnog tima Kluba Maja Šiniković rekla je Srni da se funkcija Kluba, jedinog ovog tipa u Republici Srpskoj, ogleda u nastavku liječenja nakon bolničkog liječenja, odnosno nakon što se na Klinici za psihijatriju obavi tretman detoksifikacije koji traje 21 dan. 

"Obavezno je da na početku naših sastanaka članovi popiju jedan lijek - tetidis ili antabus, koji su kao blokatori i na koji ne smiju da piju alkohol. Tako smo mi sigurni da narednih dana neće smjeti da pomisle da unose alkohol", objasnila je Šinikovićeva.

Ona je dodala da se lijek pije u prisustvu nekog člana porodice ili srijedom u Klubu, te da je bilo slučajeva kada prestanu piti lijek i naprave recidiv.

"Ne desi se da recidiv traje po nekoliko dana. Svjesni su i kažu da se odmah sjete Kluba, stručnog tima, kolega i na osnovu toga im bude teško i krivo što su napravili recidiv i odmah gledaju kako da se riješe toga", istakla je Šinikovićeva i dodala da se najbolji terapijski uspjeh postiže u periodu od tri do pet godina.

Prema njenim riječima, kroz Klub su prošle i osobe koje su i do 30 godina konzumirale alkohol, ali da je to individualna stvar, pa se i zavisnost kod nekoga javlja prije, a kod drugog kasnije.
"Žene prije postanu zavisnici, jer imaju manje mišićne mase i ranije dolazi do tjelesnih i zdravstvenih oštećenja, za razliku od muškaraca. Takođe, i kod mladih osoba se ranije javlja zavisnost", navela je Šinikovićeva.

Ona je dodala da je uloga porodice veoma bitna kada je je riječ o donošenju odluke o odvikavanju od alkohola, ali da ima i onih koji se na taj korak odlučuju i bez podrške porodice, iako im je mnogo teže.

Klub je, naglašava Šinikovićeva, otvoren i za članove porodice alkoholičara koji mogu da prisustvuju sastancima, dobiju potrebne nformacije o tome kakva je to bolest, kako se može tretirati i liječiti i na koji način pomoći osobama koje imaju problema sa zavisnošću.

"Imamo jedan bračni par, gdje supruga našeg člana nijedan sastanak nije propustila. Ona kontroliše kada on pije lijek, a kada je u  krizi podstiče ga na druge aktivnosti i izvodi ga u šetnju", navela je Šinikovićeva. 

Ona je potvrdila da su uglavnom sekundarni razlozi zbog kojih se zavisnici odlučuju na liječenje - narušeno zdravstveno stanje, narušeni radni ili porodični odnosi. 

Član stručnog tima Kluba upozorava da je alkoholizam hronična neizlječiva bolest koja izaziva ozbiljne zdravstvene probleme - kao što je uništavanje nervnih ćelija u mozgu, srce i jetra.
"Kada jednom osoba postane zavisnik, do kraja života je zavisnik. Uvijek postoji mogućnost da se ljudi vrate alkoholu, ali češće se to dešava onim ljudima koji ne dolaze u Klub koji je zaista velika podrška. Imamo člana koji ima 20 uspješnih apstinencija", rekla je Šinikovićeva. 

Ona je naglasila da Klub ima i preventivne aktivnosti u vidu održavanja predavanja u školama i na fakultetima, s obzirom da je sve više mladih koji konzumiraju alkohol, a u planu je i otvaranje savjetovališta za mlade koji bi radio na principu anonimnosti.

Stručni tim Kluba liječenih alkoholičara čine terapeuti, psihijatar, psiholog i socijalni radnici.