BiH
7

Banja Luka se zadužuje za 3,5 miliona KM za "pokrivanje" deficita

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na sjednici Skupštine Grada Banja Luka danas je usvojena Odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju Grada u iznosu do 3,5 miliona KM za potrebe privremenog finansiranja deficita i prenesenih obaveza.

Navedena sredstva trebalo bi da budu obezbijeđena kod domaćih komercijalnih banaka s kamatnom stopom do šest posto i rokom otplate na godinu dana, te grejs periodom do osam mjeseci.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je kazao da je riječ o interventnoj mjeri kojom se nastoji obezbijediti redovno funkcionisanje gradskih institucija s obzirom na evidentan pad javnih prihoda od početka godine.

"Imamo evidentan pad prihoda na početku godine, od oko šest miliona, i zbog toga smo pripremili rebalans budžeta koji sutra upućujemo u skupštinsku proceduru", dodao je on.

Iznio je i tvrdnju da se nijedan projekat ne može realizovati bez kredita i naglasio da je za dvije godine otplaćeno 120 miliona KM zaduženja i da treba još isplatiti 118 miliona duga.

Odluku o ovom zaduženju oštro su kritikovali opozicioni odbornici.

Na sjednici Skupštine grada Banja Luka usvojena je Odluka o komunalnom redu, te prijedlog odluke o izmjeni Odluke o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima prema kojoj je radno vrijeme ugostiteljskih objekata smještenih u stambeno-poslovnim zgradama kolektivnog stanovanja, produženo za sat vremena u odnosu na dosadašnje.

Ovi objekti tako mogu da rade od 07 do 23 sati u zimskom periodu i od 07 do 24 sata u ljetnom periodu, čime je izjednačeno radno vrijeme s drugim ugostiteljskim objektima smještenim van objekata kolektivnog stanovanja.

Donošenje ove odluke inicirali su Zanatsko preduzetnička komora regije Banja Luka - sekcija ugostitelja i Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Banja Luka.