Komentari (24)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa naravno, neće valjda Sadakistan:-)
http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Banjaluke Evo pogledaj rezultate popisa unazad 40 godina i vidjet ćeš da su Srbi bili NADPOLOVIČNA VEĆINA na svim navedenim popisima.
mozda i jeste bili vecina kad god bi pobili po 50 000 hiljada i protjerali pola miliona i vise muslimana, m.a.m.u. li vam c.e.t.n.i.c.k.u u usta je.be.em!
Znaci prema popisu iz 1865. pravoslavci su bili vecina u Banja Luci. To nam govori da i nakon 400 godina otomanske vladavine,nikome od pravoslavaca u Banja Luci ni njihovim vjerskim objektima nista nije falilo,cak naprotiv,bila je EKSPANZIJA. Nasuprot tome,od 1992-1995. sve dzamije su srusene a Bosnjaci protjerani. SAMO ZA 3 GODINE! Pametnom dosta!
ZA Eddo: Još u prošlom vijeku većinsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini je bilo pravoslavno, što pokazuje i popis iz 1865. godine kada je zabilježeno 46,3% pravoslavnih, 30,4% muslimana i 22,7% katolika. Sličan odnos u okviru etničke strukture bilježi i posljednji austrougarski popis iz 1910. godine (43,4% pravoslavnih, 32,3% muslimana i 23,3% katolika)Većinsko pravoslavno stanovništvo zabilježeno je i popisima u periodu između dva svjetska rata (iz 1921. i 1931. godine), kao i u znatnom delu poslijeratnog perioda (popisi iz 1948, 1951. i 1961). Popis iz 1971. godine prvi put je pokazao da je izmjenjena etnička struktura stanovništva bivše SR BiH i da su Muslimani u njoj postali relativna većina (39,6% Muslimani, 37,2% Srbi i 20,6% Hrvati. HOĆEŠ JOŠ ISTORIJE kad se već filozofiraš!!?
na zalost ,to je istina sto si napisao .....!
jos da znam sta znaci \"transparentno\" :D
Banja Luka je u zadnjih sto godina imala jednu od najdramatičnijih demografskih promjena u Bosni i Hercegovini, što je ponajviše utjecalo na etničku strukturu njenog stanovništva. U prvom popisu stanovništva koji je obavila Austro-Ugarska 1879. godine vjerski sastav Banja Luke je bio slijedeći: 67,71% muslimani, 19,8% pravoslavci i 10,52% katolici. Natalitet muslimana je nakon tog popisa počeo da dramatično opada. Prvi značajan pad u natalitetu se dogodio 1918. godine kad je Bosna i Hercegovina uključena u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovaj pad se uglavnom dogodio zbog agrarne reforme iz 1918. godine, kad su nove vlasti konfiskovale imanja Bošnjaka i davale ih srpskim familijama. Pored toga broj Bošnjaka u Banjoj Luci je dalje bio nejasan jer je Bošnjacima bilo zabranjeno da se izjašnjavaju svojim nacionalnim imenom, te su se morali izjašnjavati ili kao Srbi ili Hrvati sve do 1971. godine. S druge strane srpska nadmoć u gradu je postepeno ali sigurno rasla.
smece moderatoru ......c.e.t.n.i.c.k.o---- govno...!
KO SU OVI DOBRO UHRANJENI I OBUČENI, IMAL\' MENE TU !? AKO NEMA, DŽABA STE OVO OBJAVLJIVALI !!!
Moderatoru ...jesili ti -c.e.t.a.lj...daj nam reci po ovome kako reagujesh mislim da jesi.
Za neznalice samo da znaju da je glavna ulica Gospodska u BL bila u većinskom privatnom vlasništvu Srba i djelimično Jevreja,tako da ova jeftina propaganda o naseljavanju može proći samo u Tehe..ra.nu!!! Muslimani su bili većina samo na periferiji Šeher i Vrbanja i živjeli su u straćarama!! To nam je svima banjalučanima poznato, pa da se malo upoznaju i drugi koji daju komentare o kojima nemaju blage veze!
Pomen na moj rodni Grad ....,pocne mi se mjesati Wiski i tuga i tako ispijam do dna...!
Rado bi se ja vratio da je bilo onih godina 1992-95.g,snimanje nekog filma ,a ne istinski .....,progon nesrba iz nasih gradova naseg rodnog Zavicaja...! Pa pogledaj ovog v.l.a.s.i.n.e- urednka skriva ......Istinu kad neko Kaze zar to ne govori nesto..!
Srbi su se masovno naselili poslije zemljotresa 1969 pa zato i takav popis iz 1971, a prije toga Bošnjaci su činili 70 %
@prognanik što se nevratite ? slobodna je zemlja.ako očekujete posao onda ćete se načekat to je rijedkost u bih :)
i jos malo vise unazad pa ce videjeti da su mu preci sve bili srbi ;) i ako sam sebe cuje i slusa vidjece da prica srpskim jezikom... itd.