Transparency International
0

Banja Luka i Bijeljina najtransparentnije općine u BiH

Piše: N. Jamaković
Detalj sa press konferencije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Detalj sa press konferencije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Općina Banja Luka je, prema istraživanju Transparency Internationala, jedina općina u BiH koja je transparentna jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji, dok je Bijeljina na drugom mjestu i na gornjoj je granici kategorije djelomično transparentnih općina.

Istaknuto je to na konferenciji za medije Transparency Internationala u Sarajevu, na kojoj je predstavljeno istraživanje o transparentnosti jedinica lokalne samouprave u BiH, u okviru projekta "Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u bh. općinama". Istraživanje je provedeno u periodu maj-august ove godine i prema rezultatima do kojih se došlo 112 općina je djelomično transparentno, 22 su netransparentne, pet ih je izuzetno netransparentno, dok je jedna transparentna.

Analizirano je pet segmenata - rad lokalne skupštine/vijeća, rad lokalne administracije i načelnika, saradnja općina i institucija civilnog društva, saradnja općina i lokalnih institucija, preduzeća, organizacija i mjesnih zajednica te postojanje antikorupcionih mehanizama. Prema metodologiji istraživanja TI-a idealan je indeks bio 100, a najbolji rezultat je ostvarila Banja Luka (76).

Nakon Banje Luke slijede Bijeljina (74), Bihać (70), Ilidža (70), Zavidovići (69), Maglaj (69), Teslić (69), Bratunac (69), Bosanska Krupa (68), Rogatica (68), Foča Ustikolina (68), Vogošća (68), Jablanica (68), Bosanski Šamac (67), Modriča (67).

Najlošije rangirane općine su Kiseljak (indeks sedam), a slijede Jajce (12), Dobretić (16), Kupres RS (21), Istočni Mostar (23), Neum (38), Bosansko Grahovo (39), Teočak (40), Oštra Luka (42), Šipovo (42), Posušje (43), Vukosavlje (44), Široki Brijeg (44), Grude (44), Kreševo (45).

Najbolji rezultati zabilježeni su za rad lokalnih skupština, a najniži za saradnju jedinica lokalne samouprave s lokalnim institucijama, preduzećima, mjesnim zajednicama i organizacijama, kao i postojanje antikorupcionih mehanizama. Također, istraživanje je pokazalo da je u nekim segmentima Brčko distrikt bolji nego oba entiteta.

Kada je riječ o postojanju internet stranica, 93 posto općina ih ima, dok sedam posto općina nema internet stranicu. Saradnik TI-a Aleksandar Draganić je iznio zaključak prema kojem su jedinice lokalne samouprave transparetnije u većim gradovima, kao i da ne postoje tijela koja se bave korupcijom na lokalnom nivou.

Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin je naglasio kako je korupcija najvidljivija na lokalnom nivou, budući da na tom nivou građani najviše komuniciraju sa nadležnima koji trebaju riješiti njihove probleme i stvoriti povoljan ambijent u lokalnoj zajednici.

"Valja naglasiti da ovi rezultati pružaju sveobuhvatan uvid u stanje u lokalnim zajednicama i oni će biti vrlo korisni u određivanju gdje treba pospješiti transparentnost i otvorenost lokalnih vlasti prema građanima, koji, naravno, trebaju biti što više uključeni u donošenju odluka u njihovoj lokalnoj zajednici", istakao je između ostalog Blagovčanin.