BiH
0

Ban Ki-moon: Naslijeđe suživota nudi put ka budućnosti

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon, koji je u sklopu balkanske turneje doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, obratio se danas zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), pozdravljajući napredak koji je naša zemlja ostvarila u postratnom i tranzicijskom periodu.

Visoki gost je istaknuo da je BiH za kratko vrijeme prešla dug put, uz uvjerenje da rane iz minulog vremena mogu zacijeliti, a razlike premostiti.

Kazao je da građani i narodi BiH nose naslijeđe suživota u zajedničkom domu, te da to naslijeđe nudi put ka budućnosti.

"21. stoljeće pripada onima koji prelaze linije razdvajanja ...onima koji crpe snagu iz različitosti...onima koji rade zajedno za zajedničku budućnost...onima koji su učenici historije, a ne njeni zarobljenici", poručio je generalni sekretar UN-a.

Uz uvjerenje da BiH može povesti regiju i pokazati svijetu šta znači tolerancija, razumjevanje i međusobno poštovanje, Ban Ki-moon je potcrtao da će UN biti s Bosnom i Hercegovinom na putu ka ujedinjenoj budućnosti.

Podsjetio je da se ove godine navršava 20 godina članstva BiH u UN-u, te da je prije 20 godina naša zemlja bila domaćin mirovnim snagama UN-a, a da je danas aktivan sudionik mirovnih misija te uspješna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koja pruža ruku svijetu krećući se, istovremeno, prema samoodrživoj, demokratskoj državi.

Generalni sekretar UN-a pozvao je bh. parlamentarce da slušaju glas građana i angažiraju se na njegovanju istinskog dijaloga sa susjedima.

Ukazao je na prioritete, uz napomenu da ljudi žele transparentne i odgovorne institucije, prosperitet i ekonomski razvoj, ocjenivši da želja za boljim školstvom i boljim zdravstvom ne poznaje nacionalnost.

"Postoji konsenzus među političkim liderima u BiH da je evropska integracija najbolji put da se osigura buduća stabilnost i prosperitet BiH", naglasio je Ki-moon, navodeći da je evropski projekt postao jedinstvena prilika da se na evropskom kontinentu premoste podjele i stvori stabilna i prosperitetna budućnost usprkos stalnim izazovima.

Generalni sekretar UN-a konstatirao je da UN ostaje partner Bosni i Hercegovini u procesu reformi za članstvo u EU.

Među prioritete na putu napretka BiH uvrstio je dostizanje standarda koje podrazumjeva vladavina prava, te pozdravio angažman PSBiH u definiranju opcija ustavne reforme, kojom bi se jačala prava građana i suzbili svi oblici diskriminacije.

Ki-moon se osvrnuo i na neophodnost jačanja regionalne saradnje, uz ocjenu da u zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije postoji zajedničko opredjeljenje za saradnju i razvoj dobrosusjedskih odnosa.

"Dijalog i regionalna saradanja, također, su od ključne važnosti da bi se riješila teža pitanja koja su ostala nerješena, kao što je koordinacija u suđenjima i istrazi ratnih zločina, kao i podrška žrtvama i svjedocima.

"Borba protiv nekažnjivosti onih koji su počinili zvjerstva ključna je za pomirenje i za napredak zemlje", kazao je Ki-moon, podsjećajući na genocid u Srebrenici kao na jedno od najmračnijih poglavlja u savremenoj historiji.

U tom kontekstu, kazao je da UN nije ispunio vlastitu odgovornost, te da međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji je uslijedio.

"Ali naučili smo lekciju iz tog užasa i još uvijek je učimo", naglasio je generalni sekretar UN-a, uz zaključak da djelovanje na spriječavanju zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava zahtjeva konkretno djelovanje - traži zajedničke napore cijele međunarodne zajednice, rekao je generalni sekretar UN-a.

Obraćanju bh. parlamentarcima prethodio je susret Ban Ki-moona s članovima Predsjedništva BiH, te sastanak s članovima kolegija oba doma PSBiH.

Programom posjete generalnog sekretara UN-a za srijedu su predviđeni odvojeni sastanci s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te njegovim zamjenikom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Drugog dana posjete, u četvrtak Ban Ki-moon će zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.

U Sarajevu će generalni sekretar UN-a s bh. dužnosnicima razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskom putu BiH i saradnji u regionu.

Ban Ki-moon stigao je u BiH na kraju balkanske turneje, odnosno posjeta državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, i ovo je njegova prva posjeta BiH.