BiH
26

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Odmaknite se od oholih i umišljenih

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
"U ime vjere treba se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina", poručio je danas u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kavazović je podsjetio da je danas 9. zul-hidždže, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža, te su stigli u dolinu Mekke da obnove svoj zavjet na pokornosti Uzvišenom.

"Svijet kojeg poznajemo izgrađen je na temeljima vjere. To su temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe, da očistimo svoju dušu, da oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, brastva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih", poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Bosanski muslimani, dodao je, moraju dobro gledati kuda idu i ko im u susret dolazi, dodavši da ''odgovornost bosanskih muslimana za njihovu duhovnu tradiciju počinje ispred njihovih nogu''.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Čini mi se prikladnim da u ovom mubarek danu, pred vama braćom i sestrama, pozovem na nužnost uljuđenog razgovora o svim teškim pitanjima u našoj domovini i našoj zajednici. Svima vama u ovom za nas mubarek danu iz srca molim Milostivog Gospodara da vam podari svoj blagoslov. Molilo ga za oprost i našoj braći i sestrama koji nas pretekoše u vjeri i za dobro našim narodima i domovini", kazao je Kavazović, te čestitao Kurban-bajram svim muslimanima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori.

Muslimanski vjernici u BiH, regionu, ali i širom svijeta, sutra proslavljaju jedan od svojih najsvetijih praznika, Kurban-bajram.