Godišnjica genocida
432

Bajker u suzama nakon dolaska u Potočare: Najteže mi je vidjeti stare majke

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Grupa bajkera stigla je u Memorijalni centar Potočari, nakon ultra maratona od nekoliko stotina kilometara. Odali su počast žrtvama genocida, a neke od njihovih reakcija su emotivno upečatljive.

Među grupom bajkera danas se u Potočarima našao i Aris Kadun koji je u znak sjećanja na žrtve genocida na motociklu prešao put u dužini od hiljadu kilometara.

"Svake godine učestvujem u moto maratonu, krenuo sam iz Beča do Sarajeva, a onda do Potočara. Put je bio dobar, nismo imali nikakvih problema. Nakon dolaska ovdje teško mi je. Najteže je kada vidim one stare majke i pitam sam sebe: odakle im snaga", kazao je Kadun kroz suze.

Asmir Bašagić je rođen u Kaliforniji, a ove godine je prvi put stigao u Potočare. Također je učestvovao u moto maratonu.

"Veoma je bitno i za nas koji ne živimo ovdje, da obiđemo našu historiju te da nikada ne zaboravimo. Jedno ovakvo putovanje ostat će mi u posebnom sjećanju. Naježio sam se nekoliko puta u gradovima u kojima smo se zaustavljali. Posebno emotivno je na ovoj zadnjoj cesti", naveo je ovaj mladić.

U Memorijalni centar Potočari trebali bi uskoro stići i učesnici Marša mira koji su proteklih dana prevalili put duži od 100 kilometara. I oni će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, koji će sutra u dolini bijelih nišana pronaći svoj vječni smiraj.