BiH
0

B92: BiH zapada u novu političku krizu

Sarajevo-x.com
Nakon neuspješnog sastanka šest političkih lidera u Širokom Brijegu i nakon dovođenja u pitanje Mostarske deklaracije, sve su prilike da Bosna i Hercegovina zapada u novu političku krizu, smatra B92.

Iako je premijer Republike srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da će se reforma policije provesti bez obzira na protivljenje predsjednika SDA Sulejmana Tihića, izgleda da predstavnici vlasti u BiH nikako ne mogu postići kompromis.

Nakon neuspjelog sastanka u Širokom Brijegu, BiH se ponovo udaljila od Evropske unije. Tihić je nakon odluke da ne podrži Mostarsku deklaraciju ušao u otvoren sukob sa ostalim političkim liderima pa i međunarodnom zajednicom.

"Dodik ovu državu čuva u neizvjesnosti više od godinu dana postavljajući ultimatume i blokade. Mislim da je vrijeme da neko Dodiku kaže da je dosta“, kazao je Tihić u jednoj od posljednjih izjava.

Nastaviti pregovore o reformi policije bez Tihića bio bi opasan politički presedan, a i postavlja se pitanje da li je Silajdžić, bez obzira na njegov odnos sa Tihićem, spreman na takvu političku avanturu, piše B92.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak optužio je Tihića za dovođenje u opasnosti evropsku perspektivu BiH tvrdeći da njegovo neslaganje na posljednjem sastanku "šestorke“ ima uporište isključivo u nekim političkim kalkulacijama.

"Tihić mora biti svjestan da je njegovo djelovanje u suprotnosti ne samo sa Evropskom unijom već i sa onim što većina bh. građana očekuje“, kazao je Lajčak.

Zvaničnik Evropske komisije Dirk Lange kazao je da zakone o policiji očekuje do 15. februara naglašavajući da je to najvažniji uvjet za pristupanje Evropskoj uniji.