BiH
103

Aykol o liberalnom islamu: Sloboda nije zapadni izum, nametanje pokrivanja žena je licemjerje

Piše: Irvin P.
Mustafa Akyol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mustafa Akyol (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na sarajevskom Open Festu koji je otvoren danas možda i najutjecajniji govor održao je Mustafa Akyol, turski novinar i autor koji piše za istanbulski Hurriyet i New York Times. Akyol je govorio o izazovima adaptiranja islamskog oblika liberalizma na islamski svijet koji danas prolazi kroz izuzetno teška vremena.

U Sarajevu se od 27. do 29. oktobra održava Open Fest, najveći festival slobode u Evropi i mjesto okupljanja velikih imena iz svijeta politike, biznisa i slobodne misli. Cilj festivala je dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinaca na prostoru Zapadnog Balkana.

Akyol je pred punom salom Doma mladih otpočeo obraćanje konstatacijom da je muslimanski svijet raznovrstan. Od, kako kaže, prelijepe BiH i Sarajeva sa jedne strane, do problematičnih krajeva planete sa druge. Ipak, sve države sa značajnim muslimanskim stanovništvom imaju jednu zajedničku karakteristiku.

"Prema Freedom Houseu, na svijetu gotovo da nema slobodnih država sa muslimanskom većinom. Tunis je slobodna zemlja i treba da budemo ponosni na njega, ali je većina poluslobodna kao što je Turska. Iza toga leže brojni razlozi, neki su tu zbog sekularnih diktatora kao što je Bašar al-Asad. On nije islamista, on je sekularista koji ubija svoj narod. U Uzbekistanu postoji diktatura koja je zasnovana na komunizmu i ona nema veze sa islamom. S druge strane, imamo probleme koji dolaze iz pojedinih interpretacija islama, a dobar primjer je Saudijska Arabija", kaže Akyol.

On ističe da u toj zemlji možete biti zatvoreni ili ubijeni zbog blasfemije ili hereze. Tu je i Iran koji je gotovo na istom nivou, a spomenuo je Afganistan i Pakistan gdje vladaju svojevrsne interpretacije šerijata.

"Tamo su ograničene slobode govora, vjeroispovijesti i sloboda da izaberete svoj način života. Postoje muslimani koji kažu da je to dobro i da su sloboda i individualizam zapadne budalaštine koje se trebaju odbaciti. Tim ljudima, koje ponekad nazivaju islamisti, kažem da sloboda govora i ideja slobode uopće nije izum zapada. To je univerzalna vrijednost koja se na zapadu samo bolje razvila u proteklih nekoliko vjekova", rekao je poznati turski autor.

On ističe da liberalizam može procvjetati u državama sa muslimanskom većinom te da iza toga stoje liberalne interpretacije kao što su škole koje uče "da ljudima samo bog može suditi". Također, tvrdi Akyol, liberalni islam mogu širiti one škole koje se fokusiraju na kontekst pojedinih svetih spisa koji se, prema njegovim riječima, izvrću kako bi koristili ljudskoj želji za vlašću.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Situacija u muslimanskom svijetu nije dobra, ali onda pogledam u svete spise i zaključujem da probleme koji dolaze zbog interpretacije islama uopće nemaju utemeljenje u toj religiji. Primjer jednog takvog problema se pojavljuje u Saudijskoj Arabiji. U jednom letu iz Rijada u Istanbul primijetio sam zanimljiv šablon:

S obzirom da je u Saudijskoj Arabiji ženama zakonom određeno da pokrivaju glavu i kosu, sve one su u avionu u Rijadu bile prekrivene velom. Kada smo došli u Istanbul pojedine su se presvukle i sa sebe skinule svoje marame, a jedna je nosila najkraću suknju koju sam vidio u životu.

Šta onda Saudijci rade kada nametnu pokrivanje žena? Prvenstveno, kreiraju licemjerje jer nametanjem religije ne stvarate religiozne ljude, nego licemjere. Upravo zato, Saudijci kojima je alkohol zabranjen dolaze u Tursku na zabave i u klubove", objašnjava Akyol.

On se potom pita odakle dolazi ta naredba napominjući da "nigdje ne piše da muslimani moraju imati vjersku policiju koja će nadgledati kako se žene oblače".

"Također, nigdje ne piše da ulicama moraju hodati muškarci sa palicama koji provjeravaju da li postite ili ne, ali to vidite u Saudijskoj Arabiji i nekim drugim državama. Drugim riječima, vidim rupu između onoga što piše u Kur'anu i njegove praktične primjene. U njemu piše da nema prisile u vjeri, ali u Saudijskoj Arabiji ima prisile. Oni tu poruku razumiju na drugačiji način, stavljanjem zagrada u smislu "nema prisile (osim u) vjeri". To onda znači da te niko ne tjera da postaneš musliman, ali ako već jesi onda će se pravila nametati i kontrolisati", kazao je turski novinar i publicista.

On je naglasio da zapadni liberalizam nije nastao u okriljima ateističkih argumenata.

"Upravo suprotno - on je nastao iz kršćanskih argumenata. To je ono šta nama treba u smislu islamskog liberalizma. On neće doći sa strane, on mora doći od samih muslimana", zaključio je Akyol.