BiH
88

Predsjednik Liberlanda u Sarajevu: Ljudi će imati najbolju državu svijeta, legalnu marihuanu i slobodne brakove

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počeo Open Fest, najveći festival slobode u Evropi koji je ugostio velika imena iz svijeta slobodne misli u svim sferama društva.

Kako je ranije naglašeno, cilj festivala je dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinaca na prostoru Zapadnog Balkana.

Sarajevo je time postalo centar liberalne misli i domaćin brojnim ličnostima koje učestvuju u kreiranju svjetske stvarnosti. Na današnjem događaju koji je upriličen u Domu mladih, među najzanimljivijim govornicima bio je Vit Jedlička, osnivač samoprozvane države Liberland koja leži između Hrvatske i Srbije.

Jedlička se prvenstveno osvrnuo na budućnost pojma "država", dok Liberland predstavlja svojevrsni prototip idealne republike, što ova mala kvazizemlja od 7 kvadratnih kilometara svakako teži biti.

"Vjerujte mi da dolaze velike promjene, zato smo i osnovali Liberland jer sloboda danas funkcioniše - primjeri su Lihtenštajn, Monako, Hong Kong. Treba nam puno više takvih mjesta", rekao je Jedlička otvorivši svoju prezentaciju dosadašnjih poduhvata koji služe gradnji nove države.

Za državljanstvo države koja ima svoju valutu, svoje poštanske markice, pivo, avionsku kompaniju i fudbalsku reprezentaciju prijavilo se više od 300.000 građana svijeta, dok njih 1.600 dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Jedlička je podsjetio da je Liberland zamišljen kao zemlja bez velike vlade koja će kontrolisati isključivo sigurnost i pravdu, dok će na njenom prosperitetu učestvovati isključivo građani sa velikom dozom slobode.

Što se tiče ekonomije, Jedlička je optimističan i ukazuje na prve korake ka samoodrživosti Liberlanda.

"Već imamo brod koji će služiti kao prva nastamba, prevozno sredstvo i mjesto za vjenčanja. Sljedeće godine počet ćemo gradnju prvih nastambi na kopnu", rekao je Jedlička koji vidi svoje opcije u novim pristupima novcu kao što je bitcoin.

Liberland je već sada puno više od obične zabave ili šale. Sedam kvadratnih kilometara sada ima internet domenu (ll.land), a trenutno imaju otvoreno tržište i pozivaju pravnike (jer već sada postoji 30 slučajeva koji se moraju razriješiti), developere, diplomate i poduzetnike da kontaktiraju malu vladu kako bi dogovorili načine saradnje.

Zanimljive pojedinosti samoprozvane države ogledaju se u primjerima poput legalne konzumacije marihuane, preko slobode koncepta braka i slobodne politike kada je riječ o obrazovnom sistemu.

"Do 2025. godine želimo imati od 30 do 50 hiljada stanovnika, želimo imati budžet od 130 miliona dolara", ističe kreator Liberlanda koji dodaje da će pravo glasa u državi biti izjednačeno sa naporom koji građanin ulaže u razvoj zemlje.

Jedlička se sarajevskoj publici te gostima iz regije obratio zaključkom da je Liberland ozbiljan projekat, izrazivši optimizam i uvjerenje da će kreirati zemlju čiji je ustav inspirisan ustavima SAD-a i Švicarske.

"Želimo biti država građana, ne želimo vojsku jer želimo biti neutralna zemlja s najmanjom mogućom vlašću koju će stvoriti njeni građani i privatnici", kazao je prvi i, kako je sam rekao, posljednji predsjednik Liberlanda, dodavši kako je na početku sve shvaćeno kao šala, ali da se stvari sada kreću u drugačijem pravcu - kreiranju najslobodnije i najbolje države svijeta.

Open Fest traje tri dana, svaki dan ima specifičan sadržaj, a pored Jedličke govore Mustafa Akyol iz Turske, pionir oblasti povezivanja liberalizma sa islamom, Tom Palmer, svijetla megazvijezda u liberalnim krugovima i mnogi drugi.