Usklađivanje politika
26

Austrijanci ponovili stari zahtjev EU: Traže da BiH uvede vize Turskoj, Rusiji i Kini

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić kazao je za Klix.ba da je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner tražio od njega da BiH uskladi bezvizni režim sa Evropskom uniju, a što bi u praksi značilo uvođenje viza Turskoj, Rusiji i Kini.

"Ministar unutrašnjih poslova Austrije mi je tražilo da se uvedu vize", rekao je Nešić dodavši da se tražilo uvođenje viza za Azerbejdžan, Bahrein, Kina, Kuvajt, Oman, Katar, Rusija i Turska, prema obavezi koja proizilazi iz Sporazumu o bezviznom režimu između BiH i Evropske unije iz 2010. godine.

Ipak, on je kazao da nije bilo zvanično zahtjeva institucija Evropske unije.

"Vjerujem da se u BiH može postići saglasnost da se pojedinim zemljama, što od nas traži Evropska unija, uvedu vize. Međutim, moramo uvažiti našu unutrašnju strukturu, naše specifičnosti, istoriju. Moramo shvatiti da se o pojedinim zemljama kao što su Turska i Rusija ne može postići saglasnost na nivou BiH da se njihovim građanima uvedu vize", rekao je Nešić

Dodao je da se može napraviti iskorak kako bi se došlo do vizne harmonizacije sa Evropskom unijom.

"Volio bih da BiH napravi pozitivan iskorak i da pokaže da je partner EU, da jednoj ili više zemalja, gdje se može postići dogovor na nivou BiH uvedu vize i da pokažemo da smo dio kolektivne bezbjednosti Evrope i da nam je mjesto EU. Isto tako navodim da pojedinim zemljama za koje nas vežu i istorija i prijateljstvo i poslovni interes ne može uvesti vize", rekao je Nešić.

Naglašava kako vjeruje da bi se moglo naći neko zajedničko rješenje, da pokažemo dobru volju prema EU, ali da isto tako zaštitimo svoje interese.