Prevencija bolesti
19

Austrija Crvenom križu BiH donirala 200.000 eura za borbu protiv pandemije

N. V.
Foto: Ambasada Austrije u BiH
Foto: Ambasada Austrije u BiH
Austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann i generalni sekretar Crvenog krsta/kriza BiH Rajko Lazić su se susreli danas, a tom prilikom je uručena novčana pomoć od Austrije ovom društvu u iznosu od 200.000 eura.

Prilikom susreta je naročito bilo riječi o upotrebi ovih sredstava od strane Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

"Austrijske donacije će u prvom redu pomoći grupama stanovništva u BiH koje su u stanju naročite socijalne potrebe, prije svega Romima i migrantima. Sredstva će najvećim dijelom služiti prevenciji, odnosno usporavanju širenja COVID-19, reduciranju stope smrtnosti od COVID-19, održavanju pristupa elementarnoj socijalnoj pomoći i ublažavanju socioekonomskih posljedica pandemije", rečeno je iz Ambasade.

Osim prevencije COVID-19, ova pomoć treba da posluži i sprječavanju drugih infekcija kao što su upala pluća, hepatitis A, dizenterija i kolera.

Odabrane porodice iz romske populacije, osim toga, treba da dobiju i podršku u formi transfera gotovine za zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba.

Austrija je i ranije, putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije (UCPM), uručila sredstava pomoći kao podršku za vrijeme krize COVID-19 u BiH u vrijednosti od 40.000 eura.

Austrijska ambasada je u aprilu 2020. godine sakupila donacije austrijskih preduzeća u BiH i zahvaljujući tim sredstvima bilo je moguće da se 120 tablet kompjutera uruči kao donacija za 12 škola širom BiH u svrhu pomoći pri realizaciji online nastave.

Jednom privatnom donatorskom inicijativom Austrijskog crvenog krsta, koju je inicirala bosanskohercegovačka dijaspora, dosada je Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine doznačeno 8.000 eura, primarno za nabavku paketa sa sredstvima za higijenu za ljude u stanju naročite socijalne potrebe, kao i za narodne kuhinje. Ova akcija i dalje traje i odvija se putem linka: call for donations for BiH.

Nadalje, brojna austrijska preduzeća u Bosni i Hercegovini sudjelovala su u individualnim donatorskim akcijama kako bi u ovim teškim vremenima pružili podršku stanovništvu Bosne i Hercegovine.