Posjeta predstavnice EU
0

Ashton u Sarajevu razgovarala s Lagumdžijom i Sarajlićem

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, koja boravi u službenoj posjeti BiH, razgovarala je danas u Sarajevu s predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom i zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Asimom Sarajlićem o političkoj situaciju u BiH.

Tokom susreta s bh. dužnosnicima Ashton ih je informirala o sastanku s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, koji je najavio da će zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu biti ponovo sagledani.

Lagumdžija je nakon susreta s visokom predstavnicom EU kazao novinarima da mu je drago da je RS pokazala spremnost za povlačenje odluke o referendumu te da su izrazili spremnost da razgovaraju o reformi pravosuđa u BiH koja je na 23. mjestu u Mapi puta od 35 postavljenih poglavlja.

Za Lagumdžiju je reforma pravosuđa zakon o oduzimanju opljačkane imovine, uvođenje reda među pravosudnim institucijama, razgovori o vrhovnom sudu koji će ujednačavati sudsku praksu u cijeloj BiH.

"Dilema je bila referendum i zaključci NSRS-a ili Dejtonski mirovni sporazum. Očigledno je da se Dodik opredijelio za ovo drugo, jer bi dalje zaoštravanje, tj. provođenje referenduma značilo rušenje i kraj mirovnog sporazuma u BiH kao i kraj međunarodne zajednice i njenog kredibiliteta u BiH", pojasnio je Lagumdžija.

Dodao je da je formiranje vlasi na nivou BiH bilo na čekanju zbog "avanturističke politike", naglašavajući da je na redu formiranje Vijeća ministara koje će odmah usvojiti zakon o državnoj pomoći, popisu stanovništva i riješiti pitanje vojne imovine, a što će dovesti do otvaranja procesa koji će voditi do NATO-a i kandidatskog statusa za ulazak BiH u EU.

Sarajlić je nakon susreta s Ashton također izrazio očekivanje da će vlada na državnom nivou biti formirana u narednim sedmicama, jer je odluka o referendumu bila blokada zbog koje nije bilo razgovora o formiranju državne vlade.

Dodao je da ovaj sastanak pruža nove puteve za progres u BiH te da je međunarodna zajednica pokazala da nije samo 'mrtvo slovo na papiru' nego da je zaista garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetio je da na nivou Federacije BiH postoji stranačka većina okupljena oko potpisnica Platforme (SDP, SDA, NSRzB i HSP), te da u Republici Srpskoj također postoji parlamentarna većina na čelu sa SNSD-om, ne isključujući dva HDZ-a iz procesa formiranja vlasti ukoliko oni pristanu da se okupe na potpisanoj platformi.

Novinari su ga upozorili da su informacije iz RS-a govorile nekoliko puta da to nije moguće, ali Sarajlić je kazao da je referendum jučer bio realnost, a danas više nije.

Ashton se nakon susreta s Lagumdžijom i Sarajlićem susrela sa članovima Predsjedništva BiH.