BiH
1

Ashdown obećava hvatanje Karadžića

BBC
Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Paddy Ashdown, izjavio je za BBC kako vjeruje da će bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić biti uhvaćen i da će mu se suditi.

Lord Ashdown je to izjavio kao odgovor na kritiku Jacquesa Kleina, koji je izjavio da Karadžić još uvijek nije uhvaćen zbog nedostatka političke volje međunarodne zajednice. Jacques Klein je bio čelnik misije Ujedinjenih naroda, čiji posao od jučer preuzima Evropska unija. To će biti prva sigurnosna operacija u historiji Unije u sklopu koje će u Bosni i Hercegovini biti raspoređeno 500 policajaca.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown kaže kako je misija jako važna za Bosnu ali i za Europu.

"Za Europu to je veliki pothvat u okviru Europskog sigurnosnog i obrambenog projekta. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da taj projekt neće uspjeti ako ne uspije prva misija novih europskih policijskih snaga. To je važan korak kako za Bosnu - tako i za Europu", rekao je Lord Ashdown.

O važnosti novih policijskih snaga govorio je i povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana, a ovako je odgovorio na pitanje hoće li nova policija tragati za Radovanom Karadžićem.

"To nije prioritet ovih policijskih snaga, njihov najvažniji zadatak je nadgledanje i pripremanje bosanskohercegovačke policije. Hapšenje Karadžića vjerojatno najviše ovisi o vojnim snagam, SFOR-u. Svakako da mi možemo surađivati s njima, to ćemo i raditi ali odgovornost je na njima", rekao je gospodin Solana.