BiH
0

Ashdown: BiH na historijskoj prekretnici

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ocijenio je danas u Banjoj Luci da je BiH na historijskoj prekretnici i da će odluke o reformi policije otvoriti ili zatvoriti vrata našoj zemlji prema Evropi, javlja NINA.

Obraćajući se zastupnicima Narodne skupštine RS-a Ashdown je rekao da oni imaju mogućnost odabira svjetlije ili mračnije budućnosti. “BiH se nalazi na historijskoj prekretnici i ako prihvatite reformu policije prema evropskim standardima, naći ćete se među zemljama u regiji koje se snažno kreću prema Evropi”, istaknuo je Ashdown te dodao da će BiH, ako ne prihvati reformu policije, biti jedina zemlja u regiji koja će ostati izolirana.

Ashdown je pozvao zastupnike da naprave pravi izbor i da prihvate model rekonstrukcije policijskih snaga s entitetske na državnu razinu, čime će se, kako je naveo, pridružiti SCG-u na putu k Evropi.

“Beograd neće pomoći Banjoj Luci, jer se oni sada nalaze na putu k Evropi i neće se osvrtati unatrag da bi spasili Banju Luku", kazao je on, dodajući da “ovo nije urota protiv RS-a i da ne postoji nikakav tajni plan o ukidanju RS-a kao entiteta u BiH”.

Ashdown smatra BiH treba imati jednu policiju na nivou države i da će time spriječiti politički utjecaj na policijske snage koje trebaju biti profesionalne. “Ovo nije napad na RS, ne postoji pokušaj ukidanja entiteta i ne znači da MUP RS-a morati biti ukinut”, naglasio je Ashdown i dodao da reforma policije ne uključuje oduzimanje prava demokratski izabranim institucijama BiH da obavljaju kontrolu rada policije, ni napad nad pripadnike policije BiH.

Ashdown je kazao da je “reforma policije potrebna kako bi ona mogla obavljati svoj posao kako treba, pobjeđivati kriminalce, a ne da kriminalci pobjeđuju nju”.

On je najavio da će se početkom iduće sedmice održati završni dio razgovora o budućem statusu policijskih snaga u BiH i da principi koje je postavila Evropska komisija o uspostavljanju jedne policije u BiH, trebaju biti ispoštovani.

Zastupnici Narodne skupštine RS-a danas trebaju dati odgovor hoće li podržati prebacivanja ovlasti nad policijskim snagama s entitetskeog na državni nivo. Skupštinskom zasjedanju prisustvuje i predsjednik RS-a Dragan Čavić.