Safet Kešo, ministar na odlasku
0

"Arzija Mahmutović je trebala bolje komunicirati"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Safet Kešo
Safet Kešo
Nakon oktobarskih izbora u BiH do promjena je došlo i u 12 ministarstava Vlade Kantona Sarajevo. U udobnim foteljama ćemo gledati nova lica, koja će, nadamo se, opravdati povjerenje građana. Sa funkcije ministra nauke i obrazovanja odlazi i Safet Kešo. On je u razgovoru za Sarajevo-x.com govorio o svemu što je učinio tokom četverogodišnjeg mandata, ali i o stvarima za kojima žali što ih nije uspio dovršiti.

Tokom 2010. godine realizovan je projekat subvencioniranje i participacija Vlade KS u troškovim gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo, čime je studentima omogućeno da za 50 KM kupe godišnju kartu za prevoz.

Nastavak projekta očekuje se i ove godine, a odlazeći ministar tvrdi da ne smjelo doći do komplikacija.

"Ne postoji razlog zbog kojeg se studentima ne bi i ove godine omogućilo da kupe godišnje karte od 50 KM. Bilo bi zaista besmisleno odustati od jednog takvog projekta", kazao je Kešo za Sarajevo-x.com.

Studentima se moraju obezbijediti godišnje karte za prevoz

Ministar u tehničkom mandatu istakao je i to da bi se trebalo iznaći i rješenje za rješavanje spora između Centrotransa i GRAS-a. Naravno, to bi značilo i uključenje Centrotransa u projekat.

"Trebala bi se vršiti raspodjela sredstava javnim prevoznicima, s obzirom da mnogi studenti koriste ne samo prevozna sredstva GRAS-a, već i Centrotransa", istakao je Kešo.

Ipak, iznalaženje rješenja za rješavanje veoma zategnutih i komplikovanih odnosa između dva najveća prevoznika u KS - Centrotranasa i GRAS-a, ostaje dužnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Uradili smo mnogo toga za četiri godine"

Kešo je za Sarajevo-x.com govorio i o uspjesima njegovog ministarstva tokom četverogodišnjeg mandata.

"Uradili smo mnogo toga. Prije svega, Zakon o obaveznom predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. To su dva značajna reformska koraka. Također, usvojen je i elaborat o integraciji Univerziteta u Sarajevu", kazao je ministar.

Podsjećamo, integracija Univerziteta bi trebala omogućiti veću povezanost fakulteta, kvalitetniju nastavu, te unaprijediti saradnju između profesora i studenata.

Taj projekat još uvijek nije završen, zbog nedostatka novaca.

Pohvalio se Kešo da je tokom njegovog mandata došlo do velikog napretka provođenja Bolonjskog sistema, iako realizacija onoga što taj sistem podrazumijeva može biti još brža i bolja.

"Bitno je istaći da se deset posto budžeta Vlade KS izdvaja za visoko obrazovanje. To je izvanredno. Također, Kanton Sarajevo je jedini koji ima Pravilnik o akademskim titulama i zvanjima", kaže još aktuelni ministar obrazovanja. On je dodao i da je veoma teško raditi na poboljšanju obrazovnog sistema u BiH, sve dok se ta oblast dijeli po kantonima, entitetu i distriktu.

"Imamo ministarstva u deset kantona, u entitetu RS i u Brčkom distriktu. To je 12 sistema obrazovanja i 12 zakona o obrazovanju. Ne možemo očekivati da nas Evropa prihvati tako fragmentirane", opominje Kešo.

Istakao je i da su za njegova mandata otvorene škole na Dobrinji, Sedreniku, Olidži i u Osjeku. Također, stabiliziran je status prosvjetnih radnika, što znači da uposlenici koji imaju visoku, odnosno višu, stručnu spremu ne mogu imati manje plaće od uposlenika u organima uprave koji imaju istu stručnu spremu.

"Vratili smo prosvjetnim radnicima dostojanstvo. Njima povjeravamo svoju djecu i moramo pokazati da im vjerujemo, a to smo ponajprije mogli učiniti kroz odnos prema njima i kroz plaću", kazao je Kešo.

"Žalim za nedovršenim školama"

No, postoji i mnogo stvari koje ministar nije uspio dovršiti tokom četiri godine i za kojima sada žali: "Žalim što nismo završili projekaz integracije Univerziteta. Također i zbog toga što nismo, iz finansijskih razloga, uspjeli završiti škole u Ilijašu i Hadžićima, te fiskulturnu salu u Briješću. Također, smatram da je moguće još bolje raspodijeliti gradivo tokom osnovnog obrazovanja i rasteretiti djecu."

Arzijin rad je trebao biti transparentniji

Na pitanje da prokomentariše rad i odnos s medijima v. d. direktorice Javne ustanove Djeca Sarajeva, Arzije Mahmutović, Kešo je kazao: "Veliki problem je bio u komunikaciji između dijela roditelja i direktorice Mahmutović, kao i u komunikaciji između nje i medija. Mislim da se trebalo voditi računa da njen rad bude transparentniji. Meni nikada nije bila namjera da štitim nekoga individualno. Jedino što mogu reći jeste da je komunikacija između Arzije Mahmutović i roditelja i medija mogla biti mnogo bolja."