Stipe Mesić u posjeti Vladi KS
0

"Arhitektura Evrope završena je otcjepljenjem Kosova"

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić primio je delegaciju Internacionalne lige humanista BiH sa sekretarom Zdravkom Šurlanom na čelu i Stipom Mesićem, počasnim predsjednikom ove organizacije. Premijer Musić zahvalio se u ime Vlade KS za ono što je učinio i što još uvijek čini bivši predsjednik Republike Hrvatske.

"On je uvijek gledao s poštovanjem na ovu zemlju i njene građane", kazao je premijer KS na otvaranju sastanka sa predstavnicima ILH.

Stipe Mesić zahvalio se za tople riječi i ukazanu mogućnost da još jednom posjeti Sarajevo "koje izuzetno voli".

"Bosna i Hercegovina je uvijek imala tolerantno društvo, najtolerantnije u svijetu. Rat je učinio svoje i svi zajedno moramo uložiti puno truda u rješavanju mnogih institucionalnih problema", kazao je Mesić.

"Svi mi želimo što prije ući u Evropsku uniju jer ćemo na taj način najlakše ostvariti svoje ciljeve. Otvorit će nam se mnogi potencijali i granice. Neki još uvijek misle kako se granice mogu mijenjati, ali to nije tako. Osamostaljenjem Kosova završena je arhitektura Evrope", dodao je Mesić.

Kazao je i to kako je presretan kada danas vidi Sarajevo koje je u ratu "izgledalo kao Staljingrad".

Predstavnici ILH informisali su premijera Fikreta Musića o problemu osnivanja Univerziteta Filip Noel Baker koji je prestao raditi u Sarajevu.

"Mi želimo da Univerzitet bude djelo svih nas, a ne samo Lige humanista", kazao je Zdravko Šurlan, generalni sekretar ILH BiH.

"Ovaj univerzitet trenutno je mrtav. Nema profesora ni studenata. Mi ga možemo oživjeti, samo nam trebate pružiti priliku. Dajte nam dvije godine grejsperioda. Ukoliko ne uspijemo, zatvorite nas", kazao je član ILH BiH i rektor Univerziteta u Vitezu prof. dr. Nikola Grabovac u obraćanju premijeru Kantona Sarajevo.

I sam premijer KS izrazio je želju i volju da se oživi Univerzitet Phillip Noel Baker u Sarajevu, ali i rekao kako to ne ovisi samo o vladi na čijem je on čelu.

"Ono što se temelji na zakonu, bit će i provedeno. Kompletna ova vlada spremna je da pomogne oživljavanju univerziteta. Zbog objektivnih i subjektivnih razloga, Univerzitet se više ne nalazi u ovom gradu", kazao je Musić.

Musić je na kraju sastanka poželio Stipi Mesiću sunčan dan i ugodnu šetnju sarajevskim ulicama.