Odmah se ogradio
33

Arhitekt otkrio da je potpuno izmijenjen prvobitni idejni projekat za vidikovac u Banjoj Luci

T. K.
Izgleda budućeg vidikovca u Banjoj Luci
Izgleda budućeg vidikovca u Banjoj Luci
Arhitekt i dizajner Bojan Vućen otkrio je javnosti da je bio tima koji je u decembru 2021. pobijedio na konkursu za vidikovac u Banjoj Luci, ali i da je ovaj objekat bio potpuno drugačije zamišljen.

Naime, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković jučer je najavio izgradnju prvog vidikovca u ovom gradu.

"Prvi vidikovac, novi simbol našeg grada! Naši sugrađani uskoro će moći da posmatraju našu čarobnu Banju Luku sa nove platforme na Banj brdu", napisao je Stanivuković.

Inače, ovo mjesto je većini poznato po imenu Šehitluci, iako to mnogi ne žele priznati.

On je početak radova najavio je za proljeće ove godine.

"S proljeća, uz prve tople dane, očekuje nas početak radova kako bismo već tokom ljeta uživali u pogledu na najljepši grad", poručio je.

Manje poznata informacija je da je izgradnja ovog vidikovca bila zamišljena drugačije. Arhitekt Bojan Vućen se nakon prikaza sadašnje projektne ideje oglasio na svom facebook profilu.

"Obzirom da sam bio dio tima koji je u decembru 2021. pobijedila na konkursu za vidikovac u Banjoj Luci, nakon objave projekta izvođača radova i konačnog izgleda vidikovca koji će graditi, uraditi druga (meni još nepoznata) kompanija, osjećam potrebu da se javno ogradim od kompletnog projekta", napisao je Vućen.

On je naveo da je rješenje iz projekta izvođača radova toliko pojednostavljeno i modificirano, da gotovo nema veze sa pobjedničkim takmičarskim rješenjem.

Facebook: Bojan Vućen
Facebook: Bojan Vućen

"Naše rješenje je bilo da se vizuelno uklopimo u postojeću sredinu svojim protočnim organskim oblikom, suptilno prateći morfologiju terena i krivudave staze formirajući apstraktni oblik krošnje. Izbjegavali smo agresivne i prosute (napuštene) oblike koji bi svojom krutom i banalnom agresijom ugrozili Spomenik palim borcima koji je iznad budućeg gledišta, a koji je zaštićen kao kulturno-historijsko naslijeđe i dominira prostorom kao glavni reper", istako je.

Dodao je da je u početku definisano da autorska prava prelaze na grad, nakon završetka konkursa, tako da je čitav proces legitiman, iako je kao takav jedinstven u industriji.

"Po pravilu, autor treba koordinirati ili barem biti konsultovan u vezi svake promjene. Mogući razlozi za ovakve poteze su "prekomplikovano" i "preskupo" rješenje koje u dizajnerskom, izvođaču i finansijskom smislu ne može ili ne želi da prati aktere na našoj arhitektonsko-građevinskoj "sceni", nego tek organizovanje sličnih konkursa i nema mnogo smisla, jer je uzaludno rasipanje budžeta novca, a za nas autore velika opasnost za poništenje i ponižavanje profesionalnog kredibiliteta", poručuje.

Naglašava da je lakše sve direktno dogovoriti sa poznatim domaćim kompanijama.

"U tom smislu neće se ponoviti greška ulaganja vremena i truda na konkurse raspisane u Banjoj Luci", zaključio je.