BiH
0

Argentina od Srbije dobila zahtjev za izručenje Lukića

NINA
Sudske vlasti Argentine primile su od Srbije zahtjev za izručenje bosanskog Srbina Milana Lukića, haaškog optuženika, koji je uhapšen u ponedjeljak u Buenos Airesu, izjavio je agenciji AFP sudski izvor visokog ranga.

Isti izvor je kazao da će, s obzirom da zahtjev za izručenje postavlja i Haaški ribunal, suđenje prvo morati biti održano u Argentini, što znači da će biti potrebno najmanje sedam mjeseci za donošenje prvostepenovane odluke i još više vremena u slučaju ulaganja žalbe argentinskom vrhovnom sudu.

Lukić (37), koga Haaški tribunal tereti za 21 ratni i zločin protiv čovječnosti nad muslimanskim civilima u istočnoj Bosni, izjavio je u utorak pred sucem, na saslušanju na kojem je utvrđivan njegov identitet, kako prihvata da bude prebačen u Haag radi suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

S druge strane, AFP podsjeća da je ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković također u utorak najavio da će službeni Beograd zatražiti izručenje Lukića, osuđenog pred srbijanskim sudom za ratne zločine, ali tek po okončanju procedure Haaškog tribunala.

Lukiću je u julu u Beogradu potvrđena prošlogodišnja kazna na 20 godina zatvora, koja mu je u septembru prošle godine izrečena za ratne zločine, otmice, mučenja i ubistva 16 muslimana 1992. u Sjeverinu, na jugozapadu Srbije.

Lukić je do hapšenja u Argentini bio jedan od 10 najtraženijih bjegunaca iz Srbije i Republike Srpske, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koje je optužio Haaški tribunal.