Sud BiH
0

Apelaciono vijeće potvrdilo presudu u predmetu Jadranko Palija

FENA
Vijeće apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrdilo je presudu u predmetu Jadranko Palija kojom je optuženi Palija oglašen krivim za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva te osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju 28 godina, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Presudom sudećeg vijeća Palija je oglašen krivim da je među ostalim 31. maja 1992. godine s drugim vojnicima Vojske RS-a učestvovao u napadu na zaselak Begići - sela Kljevci pri čemu su sve zatečene civile doveli pred kuću jednog mještanina, žene i djecu zatvorili u kuću, a muškarce odveli preko njiva zvanih "Vinogradine". Kada su došli do klaonice na rijeci Sanici, Jadranko Palija je ubio dva civila. Dolaskom na raskrsnicu u Vrhpolju ubio je jednog a na magistralnom putu prema Sanskom Mostu drugog civila, dok je još jednog civila ubio na vrhpoljskom mostu.

Palija je s drugim vojnicima učestvovao u ubijanju 14 civila kojima su naredili prvo da se skinu i skaču s mosta. U njih su pucali dok su padali u vodu.