Tuzla
0

Apel za spašavanje jezera

FENA
U povodu namjera Elektroprivrede BiH i Termoelektrane Tuzla da zatrpaju jezero kop na Šićkom Brodu saopćenjem za javnost oglasio se Zlatan Aganović, predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti SCUBA (SKUBA) BiH Tuzla.

"Oštro osuđujemo ponovne namjere Elektroprivrede BiH i Termoelektrane Tuzla da zatrpaju prelijepo jezero kop na Šićkom Brodu. Zvuči nam nevjerovatno da se umjesto ekoloških projekata građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona ponovno plasiraju namjere i sulude ideje o zatrpavanju jezera na Šićkom Brodu i njegovom potpunom i definitivnom brisanju s karte prelijepih destinacija koje građanima nude priliku za odmor i relaksaciju, ali i bijeg od surove svakodnevnice“, navodi Aganović.

Kreatorima ideje o uništavanju jezera, koje mještanima ovog dijela Tuzle i svim ljubiteljima prirode, ekologije, vode i vodenih sportova, znači mnogo, smatraju u ovom klubu, jasno se mora staviti do znanja da se ovakve stvari ne mogu tolerirati te da se neće dozvoliti realizacija njihove zamisli o uništavanju jezera, njegovog, sada već bogatog ribljeg fonda ali i mnogobrojnih uspomena mještana ovog kraja, koje ih vežu za ovo jezero.

"Mještani tuzlanske Mjesne zajednice Šićki Brod i mi iz kluba "Scuba“, pozivamo nadležne općinske predstavnike, posebno Općinsko vijeće Tuzla i načelnika naše općine Jasmina Imamovića da se što prije jasno odrede o ovom pitanju i u razgovoru s predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Termoelektrane Tuzla konačno riješe ovo pitanje. U vremenu kada narkomanija i alkoholizam uništavaju mladost ove zemlje i ovog grada, čini se krajnje neozbiljnim uništavati prostor koji, posebno mladim ljudima nudi alternativu i spas od svega što može imati dugoročne posljedice po njihovo zdravlje i živote", ističe se iz Kluba podvodnih aktivnosti.

Istovremeno, pozivaju i sve ljubitelje prirode, vladine i nevladine organizacije, političke stranke, da stanu u zaštitu prirode i ne dozvole realiziranje još jednog u nizu projekata koji uništavaju zajednički životni prostor.