Podržimo akciju
349

Apel građanima da daruju krv, zalihe u zavodu za transfuziju FBiH na minimumu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH upućuje apel građanima, davaocima krvi da se jave u Zavod kako bi dali krv jer su smanjene zalihe krvi. Period je godišnjih odmora, mjesec ramazana i teže je doći do davaoca krvi, poručuju iz Zavoda.

U ljetnim mjesecima s intenziviranjem saobraćaja na cestama raste i broj saobraćajnih nesreća, a time i potreba za većim zalihama krvi. Veći broj doza je potreban za zbrinjavanje povrijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtjevaju terapiju krvnim komponentama.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit A+ i O+ krvnih grupa. Rezerve krvi se smanjuju, jer se dnevno u Zavodu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u bolnicama. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH mole sve građane koji su zdravi i imaju dobru volju da dođu i daruju krv.

Zavod poziva građane da daruju krv kako bi se spriječilo odlaganje operativnih programa i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak.

Darivati krv možete u Zavodu za transfuzijsku medicinu danas ( petak) od 07:30 do 19:00 sati i subotu od 08:00 do 15:00 sati.