Preživio genocid
253

Apel Adela Šabanovića: Dosta je spomenika mržnje, zaštitimo svoju djecu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Najavljeno podizanje spomen-obilježja ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu u centru Srebrenice koje se danas trebalo dogoditi ali nije, izazvalo je velike tenzije, ali i probudilo bolne emocije kod preživjelih žrtava genocida.

Adela Šabanovića koji je u genocidu izgubio 22 člana uže i šire porodice, pogodila je ova vijest i pita se kome treba podizanje tenzija u BiH.

"Vjerujete, ja se sav tresem, plače mi se do neba. Dokle ćemo trpjeti ponižavanje, teror, so na rani? Ja bih najradije prespavao ovaj mjesec", rekao je Šabanović za Klix.ba.

Imao je osam godina kad su srpske paravojne formacije upale u Vlasenici i počele proganjati, zarobljavati i ubijati nesrpsko stanovništvo. S porodicom je izbjegao u Srebrenicu. Ista sudbina dočekala ga je 1995. godine. Dva puta je preživio ubistva. Odvojili su ga od njegove porodice i mnoge od njih nikada više nije vidio. Godinama traga za kostima najmilijih i svakog 11. jula prisustvuje dženazama u Srebrenici gdje ukopa nekoga.

Ipak, nije ispunjen mržnjom, već smatra da se trebamo okrenuti budućnosti zbog naše djece.

"Ne mogu da shvatim, posebno danas kada trebamo učiniti sve da zaštitimo našu djecu, osiguramo im bolju budućnost. Dosta je spomenika mržnje. To nam ne treba. Ja kao osoba kojoj je lakše nabrojati ko mi je ostao živ nego ko mi je ubijen želim da svaki zločinac bude kažnjen, ali ne i onaj ko nikad nije zaprljao svoje ruke. Protivim se kolektivnoj krivici, to ne postoji", rekao je Šabanović.

Pita se ima li iko u BiH da pozove ljude da se ne trujemo mržnjom, već da se okrenemo sebi, činjenici da nam mladi ljudi odlaze, odlazi nam sposoban kadar i pita se ko će ostati u ovoj zemlji.

"Apelujem na državu da zaposli ljude jer samo tako se možemo okrenuti budućnost, a protiv nasilja, terora i radikalizma. Ovoj zemlji je dosta problema, trebamo progledati. Ne dao Bog nikome da mu se desi ono što se desilo meni i mojoj porodici i neka svačiju djecu zaštiti", zaključio je Šabanović.

Podsjetimo, spomenik osobi koja je 2015. godine oborila Rezoluciju o Srebrenici u UN-u trebao je biti podignut danas. Inicijator je Udruženje "Istočna alternativa", ali nisu dobili potrebne dozvole Skupštine i Općine Srebrenica.