BiH
0

ANUBiH: SDA se treba ograditi od stavova o šestoaprilskoj nagradi grada Sarajeva

FENA
Izvršni odbor Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) danas je razmatrao izvještaj koji se odnosi na nedavno zasjedanje Glavnog odbora SDA u Sarajevu te oštro reagirao na stavove izrečene o Šestoaprilskoj nagradi Grada Sarajeva i njenom ovogodišnjem dobitniku.

Kako se navodi u saopćenju ANUBiH-a, na sjednici GOSDA je, na inicijativu Osmana Brke, razmatrana odluka Odbora za dodjeljivanje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva da se ove godine ona dodijeli akademiku prof. dr. Božidaru Matiću, uglednom naučniku i privredniku te predsjedniku ANUBiH-a.

U ANUBiH-u navode kako je akademiku Matiću ta nagrada dodijeljena za izuzetne i nesporne zasluge u naučnoistraživačkom radu te ogromni doprinos na unapređivanju bh. nauke u cjelini, a posebno izgradnji sistema naučne politike, društvenog i državnog vođenja nauke kao najvažnije društvene djelatnosti u današnje vrijeme uopće.

"Sve nas je konsternirala činjenica da je tako visoko stranačko tijelo uopće govorilo te čak donosilo odluke i preporuke koje se odnose na dodjeljivanje nagrade za naučni rad i doprinos građana javnim interesima. Posebno je to začuđujuće i iznenađujuće u situaciji kada se takvi poslovi nalaze u nadležnosti i spadaju u prava demokratski izabranih tijela, u ovom slučaju Gradskog vijeća Grada Sarajeva i njegovog Odbora za dodjeljivanje nagrade Grada Sarajeva", ističe se u saopćenju.

ANUBiH upozorava kako prihvaćeni stav Glavnog odbora SDA da je nagrada grada Sarajeva političkog karaktera, ima tako dalekosežne nedemokratske i totalitarističke implikacije da toga moraju biti svjesni svi oni koji su takvo mišljenje prihvatili.

"Ako se radi o političkoj nagradi, tada su i kriteriji njenog dodjeljivanja politički, a onda je jasno da ocjenu doprinosa u tom kontekstu može donijeti samo politički, a ne društveni ili stručni i kvalificirani organ. Pored toga što je sve ovo veoma jasan znak nedemokratskog ponašanja i shvatanja ljudi koji su u cijeloj toj stvari učestvovali, znači za nas i izravan napad na nauku, neovisnu i od politike, emancipiranu ljudsku i društvenu djelatnost koja ima svoje interese i kriterije, a kojima ne mogu biti sudija nikakve politike i pogotovo političke stranke s tako primitivnim i nedemokratskim stavovima", oštro se protestira u saopćenju.

ANUBiH zahtijeva od stranke SDA da se ogradi od spomenutih stavova te jasno odredi prema ovom flagrantnom kršenju prava nauke na samostalnost i neovisnost od politike, prava društva da nagrađuje svoje zaslužne naučnike i druge javne radnike, bez obzira na stavove političkih stranaka, njihovih vodstava ili pojedinaca.

"Pogotovo želimo ovim zaštititi demokratski karakter institucije gradonačelnika Grada Sarajeca, koji je predstavnik Grada i njegove cjelokupne javnosti, a ne partijski činovnik dužan da izvršava partijske naredbe, pogotovo ovako nelogične, nekulturne i krajnje nedemokratske", zaključuje se u saopćenju Izvršnog odbora Predsjedništva ANUBiH-a koje potpisuju akademik Muhamed Filipović, predsjednik ANUBiH-a, akademik Ljubomir Berberović, potpredsjednik ANUBiH-a i akademik Slobodan Loga, generalni sekretar ANUBiH-a.