Marširali gradom
132

Antifašisti poručili iz Stoca: Okupimo se kao Titovi partizani oko stvari koje su nam zajedničke

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Stocem su danas marširali antifašisti iz svih krajeva naše zemlje i regije, obilježavajući 79. godišnjicu oslobođenja ovog hercegovačkog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Antifašisti okupljeni iz zemalja bivše Jugoslavije su u Stocu uz simbolična obilježja podsjetili na Deklaraciju ZAVNOBIH-a navodeći kako je UN-ova Opća deklaracija o ljudskim pravima, zapravo prepisan dokument ZAVNOBIH-a.

Tokom svečanosti uz prigodne govore iz Hercegovine su poručili da je upravo čuvanje tekovina antifašizama zalog za sretniju budućnost.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je naglasio da je jako važno obilježavanje ovog datuma, kada su 1944. godine hercegovačke partizanske jedinice oslobodile Stolac od fašizma, ali kako je naglasio, to nije jedina stvar zbog koje je važno ovo okupljanje.

"Nas su danas oslobodioci Stoca okupili, ali mi smo danas ovdje svi došli zbog nas, jer u ovom vremenu u kojem živimo, u vremenu koje je poprilično ružno i koje miriše na neofašizam, jako je važno da se na iskustvu pobjednika nad fašizmom iz 1944. godine nadahnemo za naše današnje ovovremene antifašističke bitke. One jesu borba za bolje i ravnopravnije društvo, za jednakost svih na svakom pedlju ove zemlje i za sretnije društvo, kako valjda svi sanjamo", kazao je Đulić.

Ističe kako je to danas poruka iz Stoca, te naglasio da je njezin pravi smisao da dopre do što većeg broja građana naše zemlje, gdje je itekako potrebna.

"Krajnje je vrijeme da nekakve razlike koje nam naturaju da imamo stavimo po strani. Antifašisti danas poručuju iz Stoca da se okupimo oko stvari koje su nam zajedničke i na tome kao i Titovi partizani četrdesetih godina gradimo ljepšu i bolju budućnost", poručio je Đulić iz Stoca.