BiH
0

Angelina Jolie donira novac SOS Dječijim selima u BiH

Sarajevo-x.com
Rade Šerbedžija i Angelina Jolie
Rade Šerbedžija i Angelina Jolie
Angelina Jolie, Graham King Films i Varese Sarabande Records su danas objavili da će dio dohotka ostvarenog prodajom CD-a sa muzikom iz filma "In the Land of Blood and Honey" biti doniran SOS Dječijim selima u Bosni i Hercegovini.

Donacija je podrška programima SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini koja skrbe o djeci, omladini i porodicama koje još uvijek trpe posljedice rata iz '90-ih na Balkanu. U svom režiserskom debiju, Angelina Jolie je radila sa glumcima iz regije čija su lična iskustva iz rata pomogla pri usmjeravanju i oblikovanju filma.

Angelina Jolie je izjavila: „Veoma smo sretni što jedan dio prihoda od muzike iz filma ide kao podrška SOS dječijim selima u Bosni i Hercegovini koja osiguravaju djeci bez porodica tople domove u porodičnom okruženju, bez obzira na njihovu vjeru, etničku pripadnost ili spol.“

Nacionalni direktor SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini, Gospodin Amir Omanović, je zahvalan za ovu velikodušnu podršku. Rekao je: „Rat u Bosni i Hercegovini je uistinu bio strašan događaj. Rat je utjecao na svaku porodicu u Bosni. Djeca su najviše patila. Mnoga su izgubljena...ostala bez roditelja i bez sistema podrške na koji se mogu osloniti. SOS Dječija sela su odgovorila pružajući porodični model brige djeci koja su izgubila biološku porodicu. Ta djeca su sada odrasla, njihove SOS majke, braća i sestre su postali njihova porodica kroz godine zajedničkog života i odrastanja. Zahvalni smo što će ova donacija pomoći da nastavimo osiguravati programe brige budućim generacijama djece u potrebi u Bosni i Hercegovini.“

Prihod od prodaje muzičkog zapisa filma će finansirati programe SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini. U SOS Dječijim selima diljem svijeta, djeca koja nemaju biološku porodicu da se brine o njima, odrastaju u porodici ispunjenoj ljubavlju i pažnjom sa SOS braćom i sestrama za koje brine SOS majka. U Bosni 280 štićenika raste u SOS Dječijim selima u Sarajevu i Gračanici. Više od 7.000 djece dobija podršku kroz dodatne SOS programe u Bosni i Hercegovini, uključujući programe jačanja porodice, brigu o djeci, obrazovanje, stručno usavršavanje i druge socijalne usluge.

Muziku iz filma „In the Land of Blood and Honey“ producirala je Angelina Jolie, Robert Townson i kompozitor i oskarovac Gabriel Yared. Muzički zapis održava tematiku filma i na njemu je i izbor pjesama sa Balkana. Dvije pjesme koje su na zapisu su Miss Sarajevo i When The Heart Dies. Miss Sarajevo, koju je U2 izdao 1995. godine, izvode Luciano Pavarotti i Passengers. When The Heart Dies, nagrađivanog kompozitora Gabriela Yareda, izvodi poznata pjevačica i glumica Nataša Mirković–De Ro, a na njoj su radili i Rade Šerbedžija, Dado Džihan i Bombaj štampa. Zapis je trenutno dostupan na iTunesu, a CD će u prodaji biti od 10. januara 2012.