BiH
0

Amir Ahmić: Važno je dokazati genocid

FENA
Bošnjački oficir za vezu sa Haaškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija da je proces protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), važan, jer će Tužilaštvo dokazivati da genocid nije počinjen samo u Srebrenici, već i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Slučajevi Mladića i Radovana Karadžića, napominje Ahmić, dolaze u trenutku kad u drugim procesima, osim Srebrenice, nije dokazan zločin genocida.

"Obje optužnice, i u slučaju 'Mladić' i u slučaju 'Karadžić', su tako strukturirane da dokazuju genocid i mimo Srebrenice. To je višestruko značajno. Ne samo u historijskom, već i u pravnom kontekstu. To je važno zbog istine o onome što se dešavalo u BiH. Ako se potvrdi da se genocid dogodio i u drugim bh. općinama, to, nakon toliko godina, daje novo svjetlo događajima u BiH", izjavio je Ahmić.

Posebno važnim smatra činjenicu da su žrtve genocida i drugih Mladićevih zločina snažno angažirane u procesima protiv vojnog i političkog vrha Republike Srpske. To je potvrda da će navedeni slučaj stalno biti u fokusu svjetske javnosti. Kad se, veli, žrtva drži u fokusu, onda je to najvažnija stvar.

"Slučaj 'Mladić' je dokaz stare latinske izjave da zločinac može biti nekažnjen, ali nikada ne može biti miran. Mladić i Karadžić su došli u Haag i odgovarat će za zlodjela. To nosi i poruku da je put do istine težak, ali da je pravda dostižna. To je poruka i svim drugima koji su radili zločine da nikada neće biti mirni. Uvijek će morati razmišljati o tome hoće li biti uhapšeni i procesuirani", rekao je Ahmić.