Uspješan model razmjene učenika
0

Amerikanka nova učenica Četvrte gimnazije na Ilidži

Klix.ba
U Četvrtoj gimnaziji Ilidža svečano su dočekali novu učenicu Catherine Frances Schaper, koja je stigla iz Sjedinjenih Američkih Država i u ovoj gimnaziji će nastaviti redovno školovanje.

Schaper je došla u okviru programa razmjene mladih. U SAD-u je završila srednju školu, a na osnovu smjernica Rotary International i odluke Rotary kluba Sarajevo imat će status gostujućeg učenika u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži.

Prema riječima predsjednika Rotary Cluba Sarajevo, Muhameda Sijarića, razmjena mladih ljudi je početak saradnje novih generacija.

"Osnovni cilj nam je da podržimo mlade ljude željne iskustva i novog učenja. Potičemo ih da se mnogo druže, organizujemo im razna interkulturalna okupljanja. Također, razmjena učenika i studenata je jako dobra stvar, jer se mnogo vodi računa o njihovoj sigurnosti", istakao je Sijarić tokom izlaganja.

Ceremoniji je prisustvovala i predstavnica Ambasade SAD-a, Ison Sunshine, koja je ovom prilikom dala podršku, te pohvalila uspješnost rada Rotary Cluba Sarajevo, a učenik Faris Koldžo, koji je bio student u Americi godinu dana, izjavio je: "Rotary Youth Exchange je daleko najbolji program koji postoji za razmjenu učenika. Cilj razmjene je upoznavanje novih ljudi, te stvaranje konekcija širom svijeta. Za mene je to bilo posebno iskustvo, bilo je jako izazovno susretati se sa novitetima kojih nema u našoj zemlji".

Iz škole Četvrta gimnazija Ilidža su poručili da će nova učenica biti veoma dobro prihvaćena, te da su ponosni što je njihova škola uključena u program razmjene učenika.