BiH
9

Američki radio: I ako izgube, Zmajevi su već pobjednici

Klix.ba
Public Radio International (PRI) iz Minneapolisa, SAD, objavio je zanimljiv tekst o reprezentaciji BiH i bh. dijaspori koja će sutra vatreno bodriti Zmajeve. Među dijasporcima je i Akif Čogo koji će navijati skupa se desetinama hiljada Bosanaca u St. Louisu.

"Cijela zajednica bruji o tome. Prodavnice su pune dresova, a svaki bosanski restoran ili kafić će prenositi utakmicu i to je nešto što nikako ne možete zaobići u razgovoru", rekao je Čogo za PRI te se osvrnuo na to kako su Zmajevi ujedini bh. državljane te da je i samo tim dokaz toga, što je bilo nezamislivo prije dvije decenije.

"Muslimani, katolici, pravoslavci - svi igraju zajedno i dokazuju da mogu raditi kao jedno", rekao je Čogo.

PRI podsjetio je kako BiH bila zemlja u kojoj je bjesnio rat, "u kojoj se komšija borio protiv komšije", te da se jedinstven i raznolik tim činio kao daleki san". Ističu kako ljudi sada mogu vidjeti duh ujedinjenosti kroz aktivnosti dokapitena Zvjezdana Misimovića koji je rođen u Njemačkoj u bosansko-srbijanskoj porodici. Nakon što je igrao za srbijansku juniorsku ligu, odlučio je igrati za reprezentaciju BiH. Čogo se prisjetio i dana kada je BiH pobijedila Litvaniju i kvalificirala se na SP. Misimović je stao ispred mase od 50.000 fanova u Sarajevu i navijao.

"Nije govorio ništa, a onda je počeo da viče 'Ko ne skače mrzi Bosnu' i da skače na balkonu. Pratilo ga je 50.000 ljudi", rekao je Čogo.

PRI podsjeća kako Misimović nije jedini igrač koji je ponos Bosanaca i Hercegovaca. Ističe Edina Džeku koji je bio dijete tokom rata i "proveo djetinjstvo igrajući fudbal pod pucnjavom snajpera i granata u Sarajevu", a danas igra za Manchester City.

"Nikada nije zaboravio Bosnu. Pomaže putem UNICEF-a i ima svoje fondacije. Čak i u poplavama koje su pogodile BiH je pomagao i posjetio je poplavljena područja tokom priprema za SP", istakao je Čogo.

PRI poručuje kako je za mnoge Bosance ti što ovaj tim igra na SP-u mnogo više od nogometnog prvenstva.

"To je trenutak iscjeljivanja za sve", zaključio je Čogo.