BiH
0

Ambsada SAD: Neophodno ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a

SRNA
Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu
BiH treba da ispuni uslove i ciljeve na koje su se obavezale i BiH i međunarodna zajednica, što uključuje i puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, prije nego što bi Ambasada SAD mogla da podrži zatvaranje OHR-a, rečeno je Srni iz Kancelarije za odnose sa javnošću američke Ambasade.

Odgovarajući na pitanje kako ambasador SAD Patrick Moon gleda na lobiranje visokog predstavnika Valentina Inzka ove sedmice u Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji za ostanak međunarodne zajednice u BiH, iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD kažu da je, između ostalog, uloga visokog predstavnika da se konsultuje sa međunarodnom zajednicom i da je informiše o situaciji u BiH.

"Stav SAD oko zatvaranja OHR je dobro poznat. Zatvaranje OHR-a je uslovljeno ispunjavanjem pet uslova i dva cilja koja je postavio Savjet za provođenje mira. Okončanje ovog procesa trebalo bi biti određeno ispunjavanjem zadatih ciljeva, a ne vremenskim rokovima", ističu iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD ukazuju da, iako su već pozdravili pozitivne korake  ostvarene sa ciljem provođenja konačne arbitražne odluke za Brčko distrikt,  ostaju otvorena ostala pitanja iz pet plus dva agende. 

"BiH treba da ispuni uslove i ciljeve na koje su se obavezale i BiH i međunarodna zajednica, što uključuje i puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, prije nego što bismo mogli podržati zatvaranje OHR-a. U međuvremenu, OHR i visoki predstavnik Incko imaju našu punu podršku", napominju iz Ambasade SAD. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko je tokom susreta sa ministrima iz Luksemburga i Holandije ove sedmice istakao da BiH može prevazići svoje trenutne političke poteškoće ako međunarodna zajednica ostane i dalje angažovana uz održavanje konstruktivnog i proaktivnog partnerstva sa građanima BiH. 

Incko se 31. januara sastao sa zamjenikom premijera Luksemburga i ministrom inostranih poslova Jeanom Aselbornom u Luksemburgu, dok je juče u Hagu imao susret sa holanskim šefom diplomatije Urijem Rosenthalom.
Za danas je predviđen sastanak sa britanskim ministrom za Evropu Davidom Lidingtonom na kome će biti riječi o situaciji u BiH.