BiH
0

Ambasadori Bugarske, Crne Gore i Španije zasadili lipe u Aleji ambasadora

Klix.ba
Aleja ambasadora od danas broji 159 lipa, nakon što su stabla zasadili ambasadori Republike Bugarske, Crne Gore i Kraljevine Španije.

Prema riječima načelnika starogradske općine Ibrahima Hadžibajrića, koji je zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad Vedranom Dodikom dočekao ambasadore, ova tradicija i dalje će se održavati.

"Do sada smo zasadili 159. lipa i nastavit ćemo sa ovim projektom. Za ambasadore koji posade stablo ovo je lijepa tradicija, iza njih ostaje drvo i ploča sa njihovim imenom kao dokaz da su svojevremeno obavljali diplomatsku dužnost u ime svoje zemlje u Sarajevu", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Za većinu ambasadora koji su ostavili svoj trag u Aleji ambasadora, to je bila prilika da prvi put u životu zasade stablo, pa tako i za nj.e. Juana Bosca Gimeneza Soriana, ambasadora Kraljevine Španije. On je kazao da mu je drago što je prvi put zasadio drvo baš u Sarajevu, te obećao da će povremeno dolaziti u Aleju da vidi kako njegovo stablo napreduje.

"Za mene je ovo stablo ukorijenjeno kao i prijateljski odnosi između BiH i Španije za koje se nadam da će nastaviti da se razvijaju, baš kao što će i ovo drvo rasti,” kazao je Soriano. Iskoristio je priliku da kaže kako svakodnevno prolazi pored sarajevske Vijećnice i primjećuje sve veći broj turista koji je fotografiraju, te je ponosan zbog doprinosa koji je španska vlada dala njenoj restauraciji.

Ambasador Crne Gore u BiH, nj.e. Milan Lakić je također istakao dobre međusobne odnose između BiH i Crne Gore, te naglasio kako bi to trebao biti primjer kako dvije zemlje treba da sarađuju, ne samo u regionu, nego i šire. I današnja sadnja lipe za njega je izraz prijateljstva između ove dvije zemlje. “Ambasadori ostavljaju trag u nekoj zemlji po veliki stvarima koje čine za tu zemlju, ali rijetko ko od njih ostane u sjećanju bez nekog velikog povoda. Ali, ako se njegovo ime nađe ovdje, u Aleji ambasadora, on ostaje ovdje sve dok njegovo drvo raste, tako da ćemo nas trojica koji smo danas zasadili lipe ostati da 'živimo' u ovoj zemlji i poslije naših mandata,” kazao je ambasador Lakić.

Ambasador Republike Bugarske Angel Alexandrov Angelov kazao je da mu je čast biti dijelom ove tradicije. Osvrnuvši se na stabla koja su zasađena na ulazu u Aleju ambasadora prije 15-ak godina, ambasador Angelov je kazao da će obići 'svoje' stablo za 15 godina da vidi kako napreduje.

"Sadnja drveća je u našoj balkanskoj tradiciji, jer to je rađanje novog života. Posadi drvo, daj šansu novom životu,” kazao je ambasador Bugarske. I on se osvrnuo na odnose među zemljama kazavši:”Vi ste na dobrom putu, podnijeli ste aplikaciju za članstvo i mi smo sa vama, kao balkanska država, na tom putu", kazao je Angelov.

Lijepo vrijeme ambasadori su iskoristili da prošetaju Alejom i pogledaju ko je sve zasadio stabla. Ambasador Kraljevine Španije je posebno izrazio želju da vidi kako napreduje lipa Volfganga Petriča iz 2002. godine jer je u vrijeme njegovog mandata radio u uredu visokog predstavnika i sjeća se tog događaja.

Projekat formiranja Aleje lipa pod nazivom "Aleja ambasadora", pokrenut je još davne 2002. godine, a obuhvata prostor šetnicom duž rijeke Miljacke, odnosno prostor od Bentbaše do Kozije ćuprije. Šetnica je čitavom dužinom asfaltirana, a njena dužina je oko 2.800 metara, do danas je zasađeno 159 lipa.