BiH
0

Ambasador Wigemark posadio stablo u sarajevskom parku

FENA
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark donirao je i zasadio danas dvije sadnice smreke i sorbusa u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu povodom Dana planete Zemlje.

Ambasador Wigemark je istakao da ova eko-akcija na Dan planete Zemlje ima za cilj podizanje svijesti o nužnosti zaštite okoliša.

Jedan od ključnih ciljeva politika EU je zaštita okoliša, dodao je, uključujući i smanjenje zagađenja i povećanje održivosti.

"Evropska unija dosljedno podržava sektor okoliša u BiH. Podrška koja je dodijeljena u okviru prve generacije Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2007-2013.) podrazumijeva sredstva u iznosu od gotovo 90 miliona eura za značajna ulaganja u infrastrukturu s ciljem osiguranja poboljšanog tretmana otpadnih voda, sprečavanja daljeg zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor pitke vode, unapređenja pristupa pitkoj vodi i bolje odlaganje otpada, a sve u skladu sa zahtjevima relevantnog zakonodavstva i standarda EU u oblasti zaštite okoliša", kazao je Wigemark.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila, kada se širom svijeta organiziraju događaji kao podrška zaštiti okoliša, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.