Ispričao svoju verziju
365

Ambasador Srbije: Komšićev savjetnik me zvao na kaficu, nisam mogao stići

M. G.
Đorđević i Komšić
Đorđević i Komšić
Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević ispričao je svoju verziju zašto se nije odazvao pozivu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji.
Kako kaže Đorđević, danas u 10 sati, Ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog g. Vuletića), zahtjevom da dođem kod gospodina Komšića na razgovor u 11 sati.

"Tema razgovora nije spominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20 je poziv ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da 'pređem na kaficu'", navodi Đorđević.

Kako je naveo Đorđević, nakon što su se oko 11 sati pojavile vijesti o njegovom odbijanju sastanka s Komšićem smatra da kao ambasador Srbije u BiH mora naglasiti da poštuje propise i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata.

"Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da je način komunikacije u diplomatskim krugovima vrlo precizan te da protokol MVP BiH isti odlično poznaje i profesionalno provodi. Slijedstveno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MVP BiH, pa neka s njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tome, sve kodifikovane uzanse koje regulišu diplomatski status", naveo je Đorđević.

Dodao je da će o svemu ovome obavijestiti predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer, kako ističe, ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju.

Podsjećamo, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića.

S tim u vezi BiH je otkazala učešće na Samitu nesvrstanih, koji se treba održati u oktobru u Beogradu. Na tom samitu trebao je učestvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali to se sada neće dogoditi.