Jačanje saradnje
29

Ambasador Norveške i predsjedavajući Tegeltija razgovarali o energetskim izazovima u BiH i regionu

S. M.
U organizaciji Norveških ambasada u Bosni i Hercegovini i Srbiji, u Beogradu će 17. novembra biti održana regionalna konferencija "Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu".

Zbog previranja na globalnom tržištu energije, vlasti širom svijeta suočavaju se sa izazovima, poput brze promjene cijena i mogućih nestašica energije. Potrebna su dalja ulaganja kako bi se povećao kapacitet proizvodnje električne energije, a nova rješenja bit će važna za pripremu na tranziciju na potpuno obnovljive izvore energije.

Tim povodom, danas su se sastali ambasador Olav Reinertsen i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, kako bi razgovarali o energetskim izazovima sa kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina, regija i Evropa, te predstojećoj konferenciji.

"Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu pokrenule su inicijativu da predstave norveške ekspertize i investitore Zapadnom Balkanu. Neke norveške kompanije već su prisutne u BiH i regiji, a mnoge od njih pokazuju interesovanje za širenje aktivnosti u regiji. Ova konferencija poslužit će kao prilika za daljnje jačanje suradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Norveške, njihovih industrija i kompanija", izjavio je ambasador.

"Prije dvije godine osnovana je i prva Poslovna asocijacija Norveške – BiH, zahvaljujući kojoj su uspješno pokrenuta ulaganja i projekti u energetskom sektoru u BiH, a u planu je i nekoliko novih projekata", dodao je.

Pozivnice za ovu konferenciju bit će uručene vlastima, regulatornim agencijama, kao i energetskim kompanijama iz regiona - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Oni će imati priliku da učestvuju i predstave svoje vizije u energetskom sektoru, te da upoznaju norveške investitore i kompanije.