Intervju za Klix.ba
62

Ambasador Daniel Hunn: Švicarska i BiH su decentralizirane, naš model je uspješan zbog dva faktora

Vedad Karić
Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prema posljednjim ekonomskim pokazateljima, Švicarska je tokom 2021. godine bila najveći direktni investitor u BiH. Kakvi su odnosi između zemalja te šta se može dodatno unaprijediti za Klix.ba govorio je ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn.

S obzirom da je ambasador Hunn u Bosni i Hercegovini od 2020. godine, na početku razgovora osvrnuo se na svoj dosadašnji život u našoj državi, ali i na ambasadorsku funkciju koju obavlja.

"Moja supruga i ja smo dočekani srdačno i osjećamo se vrlo ugodno u Bosni i Hercegovini. Oboje smo impresionirani gostoprimstvom i toplinom ljudi. Profesionalno, jedan od mojih najvažnijih zadataka je promicanje bilateralnih odnosa između Švicarske i BiH i mogu reći da nižemo uspjehe i u tom kontekstu. Na primjer, kada možemo uspješno podržati švicarsku investiciju, kada postignemo uspjeh sa zajedničkim kulturnim događajem ili kada sarađujemo sa vlastima u BiH u područjima od zajedničkog interesa kao što je, za nas, upravljanje migracijskim tokovima na Zapadnobalkanskoj ruti. Upravo je zbir ovih pojedinačnih uspjeha ono što u konačnici čini veliki uspjeh našeg rada", rekao je ambasador Hunn na početku razgovora.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Uzevši u obzir podatke iz 2021. godine koji jasno navode kako je Švicarska najveći direktni investitor u BiH, ambasador je komentirao i ovaj pokazatelj te je objasnio šta je Švicarska prepoznala kao najinteresantniji sektor za ulaganje u BiH.

"Kao predstavnik ekonomski liberalne zemlje, vjerujem u inicijativu privatnog sektora. To određuje atraktivnost sektora za ulaganje i investicijskih lokacija. Kao državna institucija, što mi kao ambasada i jesmo, podupiremo investicijske projekte naših privatnih preduzeća. Pri tome zaključujemo da su švicarski investitori ovdje u BiH najradije aktivni u oblastima drvoprerade i proizvodnje namještaja, metaloprerađivačke i tekstilne industrije. Poslovno područje s velikom budućnošću su obnovljivi izvori energije. Do sada je bilo izoliranih preduzetničkih interesa iz Švicarske na ovom području, ali potencijal ovog područja je daleko od iscrpljenog", ističe Hunn.

Tokom prošle godine, ambasador je izjavio kako Bosna i Hercegovina mora ponuditi bolje biznis okruženje. U razgovoru, otkrio je i šta zapravo to znači.

"Za investitore su u biti važna tri okvirna uvjeta: politička stabilnost, pravna sigurnost i dostupnost obučene radne snage. Ove okvirne uvjete moraju stvoriti domaći političari. U suprotnom će se investitori prebaciti na druge lokacije, a konkurencija na Zapadnom Balkanu je velika", mišljenja je švicarski diplomata.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Osim saradnje u ekonomskom sektoru, Ambasada Švicarske provodi i niz projekata koji se odnose na saradnju u turizmu, obrazovanju i kulturi.

"Ciljevi programa saradnje između Švicarske i BiH su široki, a jedno od područja saradnje odnosi se na poticanje razvoja privatnog sektora. U tom kontekstu može se promatrati i turizam, odnosno saradnja u području obrazovanja, naročito kad je riječ o obrazovanju stručne radne snage. I ovdje, kao i u gore navedenom području poticanja investicija, mi kao državna institucija smo prvenstveno posrednici. Inicijative moraju dolaziti iz privatnog sektora i mora postojati politička volja od strane lokalnih vlasti da se stvore potrebni okvirni uvjeti", rekao je Hunn.

Švicarski model teško je prenijeti na druge zemlje

Iako je poznata po svojoj neutralnoj politici, s ambasadorom Švicarske razgovarali smo i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je, poput BiH, Švicarska također država sa specifičnim državnim uređenjem, ambasador je govorio i o tome koliko Švicarska baš zbog toga može doprinijeti rješavanju problema u BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Švicarska je doista, slično kao BiH, snažno decentralizirana država. Međutim, švicarski model, koji je historijski rastao tokom dugog vremenskog razdoblja, ne može se jednostavno prenijeti na druge zemlje. Ovdje bih želio spomenuti dva faktora uspjeha koji karakteriziraju švicarski model: s jedne strane, to je volja različitih kultura da formiraju naciju i, s druge strane, spremnost na kompromise, posebno kada je riječ o manjinama", objašnjava Hunn.

Također, najavio je kako će Švicarska preuzeti i dodatnu obavezu tokom 2023. godine u Ujedinjenim nacijama.

"U području diplomatskog djelovanja, Švicarska pruža usluge globalnoj zajednici. Na primjer, djelujemo kao fasilitatori međunarodnih konferencija, preuzimamo mandate države zaštitinice za treće zemlje ili se angažiramo u pregovore o medijaciji. Međutim, te usluge mogu biti učinkovite samo ako su strane u sukobu voljne da ih koriste. Od iduće godine Švicarska će također zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i u tom će se svojstvu u još većoj mjeri zalagati za mir i sigurnost širom svijeta, uključujući i Zapadni Balkan", poručuje Hunn.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Između ostalog, ambasador je komentirao i rad visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kao i odluke koje je donio u kontekstu izmjena izbornog zakona.

"Švicarska je uvjerena da je Ured visokog predstavnika u BiH i dalje potreban za provedbu civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma. Stoga smo u ljeto 2022. timu visokog predstavnika na raspolaganje stavili iskusnog švicarskog diplomatu koji obnaša važnu poziciju. Kao nečlanica Upravnog odbora PIC-a, Švicarska nije uključena u raspravu o konkretnim odlukama visokog predstavnika, ali pomno prati razvoj događaja", rekao je ambasador.

Fokus na saradnji nižih nivoa vlasti

Osim saradnje između država, Ambasada Švicarske kroz svoje aktivnosti često potencira i saradnju između švicarskih i bh. gradova. U razgovoru, ambasador ističe kako je saradnja i više nego dobra.

"Na osnovu svojih posjeta različitim područjima u zemlji smatram da je suradnja s općinskim nivoima veoma zadovoljavajuća: mnogi načelnici i gradonačelnici su vrlo predani i angažirani, a na ovom nivou vlasti osjeti se stvarna politička volja za reformama koje idu u korist građanki i građana. Mi smo, s naše strane, na raspolaganju da im pružimo podršku u ovim nastojanjima. Kada je u pitanju glavni grad zemlje, angažovali smo se na zanimljivom dugoročnom projektu urbane transformacije Sarajeva, koji ima za cilj da modernizira urbano planiranje Sarajeva. U projekat je uključen i prestižni švicarski tehnički univerzitet ETH iz Ciriha, koji na ovom projektu radi sa Katedrom za arhitekturu Univerziteta u Sarajevu i Zavodom za planiranje Kantona Sarajeva, te sa kantonalnim i gradskim vlastima", objašnjava Hunn.

Na pitanje da li mu se čini da ponekad ambasadori imaju mnogo više volje za unapređenje stanja u BiH u odnosu na domaće zvaničnike, Hunn ističe kako za saradnju mora postojati jasna politička volja.

"Angažman Švicarske u BiH odvija se po principu ravnopravne saradnje s domaćim partnerima. O projektima i programima razgovara se s domaćim vlastima i mora postojati jasna politička volja da se oni sprovedu. Stoga u našim aktivnostima svjesno vodimo računa da je vlasništvo nad aktivnostima, takozvani 'ownership', u dovoljnoj mjeri usidren među domaćim partnerima", poručio je Ambasador Švicarske.

U zaključku intervjua, s ambasadorom smo se osvrnuli i na njegovu dosadašnju karijeru. Kao diplomata, radio je u brojnim državama uključujući Etiopiju, Južnom Sudanu, Uzbekistanu, ali i Rusiji te Angoli i Šri Lanki. Na pitanje da li neka od tih iskustava mogu pomoći i u obavljanju posla u Bosni i Hercegovini, Hunn ističe kako je svaki posao poučan na svoj način.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"U prirodi je diplomatske profesije da radite u različitim zemljama i regijama širom svijeta, i da sva ta iskustva i dojmove nosite sa sobom. Diplomatski zanat, više nego bilo koji drugi, uči se prvenstveno kroz iskustvo koje se stiče tokom karijere. Svaki mandat je poučan na svoj način i trebao bi vam pomoći da svoj posao radite još bolje na sljedećoj misiji. Istovremeno, okruženje u kojem se radi je u svakoj zemlji različito. Radite s različitim kulturama, različitim mentalitetima i različitim partnerima. Stoga je uvijek pomalo teško porediti mandate jedan s drugim", ističe ambasador.

Na kraju razgovora, ambasador je govorio i o planovima Ambasade Švicarske u 2023. godini.

"Intenziviranje bilateralnih odnosa ostat će na vrhu liste prioriteta naše ambasade i u 2023. godini. U političkoj sferi uspostavit ćemo kontakte s novim vršiteljima dužnosti nakon izbora u oktobru 2022. i na međunarodnom nivou istražiti mogućnosti koje nam daje članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a. Važan trenutak za BiH je rasprava o produženju mandata EUFOR-a, a poznato je da je Švicarska uključena u misiju EUFOR-a s 20 pripadnika švicarske vojske. Osim toga, nastavit ćemo promovirati trenutnu dinamiku švicarskih ulaganja u BiH i nastojati zainteresirati švicarske firme za ovdašnje tržište, posebno u oblasti obnovljivih energija. Veliku ulogu u tome ima brojna dijaspora iz BiH koja živi u Švicarskoj, a koja broji preko 60.000 ljudi. Bitan stup našeg odnosa ostaje program saradnje između naših zemalja, čiji pravac djelovanja stalno optimiziramo u korist ciljne skupine, odnosno građanki i građana Bosne i Hercegovine", zaključio je u intervjuu za Klix.ba ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn.