BiH
280

Ambasada SAD-a u Sarajevu od petka u duginim bojama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini bit će osvijetljena duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), kako bi se podigla svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gej, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT).

Pročelje zgrade Ambasade SAD-a će biti osvijetljeno od sumraka 15. maja do svitanja 17. maja. S ciljem obilježavanja IDAHOT-a, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i USAID-a će biti domaćini prijemu koji će se održati u petak, 15. maja u 20:00 sati u cafeu Ambient, na platou Importanne centra u Sarajevu.

Na početku prijema, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack obratit će se prisutnim i pritisnuti prekidač i upaliti osvjetljenje zgrade Ambasade SAD-a duginim bojama kao simbol različitosti i naše obaveze da poštujemo ljudska prava svih osoba, saopćeno je iz Ambasade.

Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i Sjedinjenje Američke Države predane su borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije. U Bosni i Hercegovini, LGBT osobama su često uskraćena ljudska prava i temeljne slobode. LGBT zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa.

Od 2005. godine, 17. maj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO Dan) u više od 130 zemalja. Ovo je treća godina za redom da će Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini biti osvijetljena duginim bojama u čast Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.