BiH
1

Ambasada kraljevine Saudijske Arabije: "Zemzem voda" se ne izvozi

FENA
Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini danas je, povodom jučerašnje informacije koju su prenijeli neki bh. mediji, saopćila kako je od nadležnih institucija Kraljevine Saudijske Arabije dobila potvrdu postojanja pakovanja "Zemzem vode" na nekim evropskim tržnicama za koje prodavači tvrde da je prirodna "Zemzem voda", što apsolutno nije istina.

Naime, kako se navodi u saopćenju Ambasade, nakon laboratorijskog ispitivanja pomenutih pakovanja vode utvrđeno je da sadrži visoku količinu arsena i nitrata u procentu većem od onog kojeg propisi dozvoljavaju. Zbog te činjenice, takva voda smatra se štetnom po opće zdravlje.

U saopćenju Ambasade se navodi i kako je "Zemzem voda" koju Kraljevina Saudijske Arabije dijeli hodočasnicima Božije kuće, zdrava voda i nije onečišćena.

Ambasada je također obavijestila da nadležne institucije u Kraljevini Saudijske Arabije strogo zabranjuju pakovanje "Zemzem vode" u plastične flaše i korištenje te vode za prodaju, bilo to u Kraljevini ili izvan nje, te strogo zabranjuju njen izvoz po bilo kom osnovu, jer se može desiti da neko nezakonito iskoristi naziv "Zemzem vode" u komercijalne svrhe i miješati je sa drugim tvarima štetnim po ljudsko zdravlje.

Također je o ovom pitanju obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, navodi se u saopćenju.