Reakcija
0

Almir Bečarević o Finansijskoj policiji u BH-Gasu: Svojevoljno sam dao izjave

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević reagovao je povodom današnje informacije da Finansijska policija istražuje navodne malverzacije u poslovanju prethodnih uprava ovog preduzeća.
Kaže da je on svojevoljno dao izjavu Finansijskoj policiji, jer kako kaže, trenutni v.d. direktora BH-Gasa Mihajlo Krmpotić ne daje istinite informacije.

"Moja izjava je bazirana na neplaćanju tri fakture prema FGSZ od strane g. Krmpotića čime je prouzrokovan arbitražni spor u Cirihu. Što se tiče 'malverzacija' dostavio sam dokaze o mađarskom ugovoru i Aneksu 85. sa Gazpromom i ulozi garancija Vlade FBiH na potpis aneksa sa FGSZ. Ja mogu razumjeti strah g. Krmpotića od moje izjave, ali iza nje stoji dva registratora dokumenata koji govore sve suprotno od onoga što bi želio g. Krmpotić. Danima nisam niti po jednom osnovu prozivao g. Krmpotića, ali sada je prešao crvenu liniju tako da ću sada se baviti ne samo njegovim kriminalom već i kriminalom ljudi oko njega. Strah je čudo", naveo je Bečarević.

Podsjetimo, danas je za Klix.ba potvrđeno da službenici Finansijske policije već nekoliko sedmica borave u prostorijama sjedišta kompanije BH-Gas u Sarajevu gdje izuzimaju dokumentaciju u vezi s navodnim malverzacijama prethodnih uprava u vrijeme Jasmina Salkića i Almira Bečarevića.

Finansijskoj policiji su u fokusu određeni ugovori prethodne uprave, a posebno poslovi u vezi s mađarskim transporterom gasa kompanijom FGSZ, s kojom Vlada FBiH i dalje ima važeći ugovor o transportu gasa u BiH. Mađari su nedavno i tužili Energoinvest, BH-Gas i Vladu FBiH, oni traže naknadu u visini od 21 milion dolara jer je Vlada FBiH dala zeleno svjetlo Energoinvestu da nabavlja ruski plin od kompanije Gazprom preko Turskog toka, dok je istovremeno na snazi ostao i ugovor s Mađarima o nabavci gasa preko njihove zemlje.