BiH
0

Alkalaj se sastao sa Bruceom McLaneom

Sarajevo-x.com
Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika o trenutnim naporima institucija BiH za izradu Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), koji predstavlja pregled reformskih aktivnosti koje BiH planira poduzeti u narednom periodu sa ciljem prilagođavanja naše zemlje standardima zemalja članica NATO.

Naglasio je da bi bilo veoma značajno da se do kraja februara 2008. godine ovaj dokument prezentira u Briselu.

Sagovornici su se saglasili da je što hitnije potrebno otvoriti i popuniti Misiju BiH pri NATO u Briselu, konstatujući da je značajan dio aktivnosti oko pripreme kadrova i izrade sistematizacije radnih mjesta već obavljen.

Bruce McLane se posebno interesovao za pitanje raspolaganja vojnom pokretnom i nepokretnom imovinom. Ovom prilikom je iznio jasan stav NATO da država mora biti vlasnik pokretne i nepokretne vojne imovine ali i odgovorna za rješavanje pitanja uništavanja viškova naoružanja i municije. Podsjetio je na član 4. Političkog dogovora iz jula 2007. godine koji eksplicitno kaže da će iz bezbjednosnih razloga država preuzeti vlasništvo nad vojnom imovinom.

Ministar Alkalaj se zahvalio sagovorniku na dosadašnjoj saradnji i podršci, posebno oko međunarodne ratifikacije Sporazuma između država članica NATO-a i drugih država članica učesnica Partnerstva za mir u pogledu statusa njihovih snaga (PfP SOFA). Iskoristio je priliku da informiše sagovornika o Akcijskom planu Ministarstva vanjskih poslova BiH kojim su definisane aktivnosti institucija BiH do Samita NATO u Bukureštu.