Zvanična posjeta
0

Alkalaj se sastao s premijerom Estonije

FENA
Ministar Alkalaj i premijer Mikser
Ministar Alkalaj i premijer Mikser
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je danas, drugog dana uzvratne zvanične posjete Republici Estoniji, održao odvojene susrete s predsjednikom Vlade Estonije Andrusom Ansipom i predsjednikom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Estonije Svenom Mikserom.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi BiH i Estonije, euroatlantske integracije, parlamentarna saradnja i pitanja međunarodne politike.

Zajednički je ocijenjeno da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose i uspješnu saradnju u mnogim oblastima.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost Bosne i Hercegovine Republici Estoniji jer je prva zemlja članica Evropske unije koja je ratifikovala SSP između BiH i Evropske unije.

Upoznao je sagovornike sa vanjskopolitičkim prioritetima BiH, te, s tim u vezi, istaknuo napore koje naša zemlja poduzima na ispunjavanju preostalih uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

Naglasio je i značajne rezultate BiH u reformi odbrambenog sektora i članstvo naše zemlje u Partnerstvu za mir i Adriatic-Baltic Charteru, te ponovio čvrstu namjeru naše zemlje da u što skorije vrijeme postane punopravna članica NATO-a.

Između ostalog, ministar Alkalaj je iskazao želju BiH za unapređenje ekonomskih odnosa sa Estonijom, za što postoji veliki potencijal, te iskoristio priliku da pozove estonske investitore da posjete BiH.

Pozvao je također na nastavak razmjene posjeta između parlamenata dviju zemalja, te razmjenu i korištenje iskustava Estonije u euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz ministrovog kabineta.

Predsjednik Vlade Ansip je istaknuo da Estonija podržava kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a, kao i da podržava BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Iskazao je zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i saradnjom između BiH i Estonije, te spremnost za njihovo daljnje unapređenje u različitim oblastima.

Istaknuo je podršku Estonije Procesu stabilizacije i pridruživanja BiH sa EU, te punopravnom članstvu naše zemlje u NATO-u.

Predsjednik Komiteta Mikser se zanimao za proces reformi u BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, te naglasio značaj razmjene iskustava između institucija dviju zemalja.

Ukazao je na dobre rezultate kada su u pitanju obuka i usavršavanje pripadnika OSBiH u institucijama Estonije, te na spremnost Parlamenta Estonije na pružanju podrške i nastavku saradnje sa BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.