BiH
0

Alkalaj se sastao s brazilskim kolegom

FENA
Foto: MVPBiH
Foto: MVPBiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u sklopu svoje prve zvanične posjete Brazilu, sastao se u petak s ministrom vanjskih poslova Federalne Republike Brazil Celsom Amorimom. Ministri su usaglasili tekst zajedničke deklaracije u svrhu daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iskazan je zajednički interes ministara za daljnjim vođenjem političkih dijaloga i bilateralnih odnosa dviju zemalja, koji se zasnivaju na demokratskim vrijednostima i slobodama, kao osnovnim principima međunarodnih odnosa. Ministar Alkalaj i ministar Amorim su potvrdili da BiH i Brazil žele ojačati multilateralne odnose, te su, s tim u vezi, podržali početak pregovora između vlada o reformi Ujedinjenih naroda, koji će početi 28. februara 2009. godine.

Ministri su se usaglasili o uzajamnoj podršci za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010/2011. godinu.

Ministar Amorim je istakao nastojanja Brazila da se pronađe uravnoteženo rješenje Doha runda pregovora, te potvrdio da će Brazil podržati prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Na sastanku je obostrano izražena želja da se povećaju trgovinska razmjena i investicije dviju zemalja. S tim u vezi, ocijenjeno je da će sporazumi postignuti 22. januara 2009. godine između ministra Alkalaja i zamjenika ministra Ministarstva razvoja, industrije i vanjske trgovine Brazila Ivana Ramallaha intenzivirati bilateralne ekonomske odnose dviju zemalja.

Ministar Alkalaj i ministar Amorim su, ovom prilikom, potpisali i Sporazum o izuzimanju iz viznog režima nosioca diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša. Obostrano je pozitivno ocijenjena odluka o počinjanju bilateralnih pregovora o Sporazumu za izuzimanje iz viznog režima nosioca građanskih pasoša dviju zemalja, s ciljem promoviranja turizma i ekonomskih odnosa.

Ministri su izrazili zadovoljstvo pozitivnim ishodom posjete, istaknuvši da će ova posjeta utjecati na uspostavljanje boljih bilateralnih odnosa s ciljem jačanja prijateljstva i saradnje između BiH i Brazila, saopćeno je iz MVP-a BiH.