BiH
0

Alkalaj primio u oproštajnu posjetu češkog ambasadora

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Češke Republike u BiH Jiříja Kudělu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Kuděla potvrdio je potporu svoje zemlje nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni uvjete za liberalizaciju viznog režima, ubrza put ka EU i dobije status MAP-a za punopravno članstvo u NATO-u.

S obzirom na češka iskustva u kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, Kuděla je ponudio tehničku pomoć svoje zemlje našoj Misiji pri UN-u.

Također je zahvalio za izvanrednu suradnju koju je tokom svog mandata imao s Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Ministar Alkalaj je istakao da je inače dobra suradnja dviju zemalja uznapredovala tokom ambasadorovog mandata te ga obavijestio o aktivnostima na ispunjavanju uvjeta za stavljanje BiH na "bijelu" šengensku listu.

Izrazio je očekivanje da će BiH iduće godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i naglasio da bi to, uz liberalizaciju viznog režima, bila dva najljepša poklona bh. građanima.

Ocijenio je da će ulazak u NATO Bosni i Hercegovini donijeti stabilnost koja je ključna za stabilnost cijelog regiona.

Zahvalio je Kuděli za osobni angažman u razvoju bilateralnih odnosa, a posebno njegovom doprinosu na unapređenju kulturnih veza BiH i Češke Republike.

Obostrano je ocijenjena korisnom suradnja na obrazovnom planu i konstatirano da bi bilo dobro da i Bosna i Hercegovina pokaže više interesa za svoje studente koje stipendira češka država i kojih je u Češkoj više od 80.

Ambasador Kuděla prenio je izvinjenje ministra vanjskih poslova Češke Republike Jana Kohouta koji je zbog specifične političke situacije u Češkoj odgodio nedavno najavljeni posjet Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MVP-a BiH.