BiH
0

Alkalaj na zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj obratio se danas učesnicima Segmenta na visokom nivou u okviru Sedmog zasjedanja Vijeća za ljudska prava Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da se obrati Vijeću za ljudska prava prvi put nakon što je Bosna i Hercegovina postala članica Vijeća u maju prošle godine, saopćio je Ured za odnose s javnošću VMBiH.

Osvrnuo se na rad Vijeća, provedene reforme i specijalne procedure koje su dovele do unapređenja ljudskih prava u svijetu. Posebno je istakao značaj 60. godišnjice usvajanja Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

„Bosna i Hercegovina kao multietnička i multikulturalna država ima interes i opredjeljenje da štiti i unapređuje ljudska prava,“ rekao je ministar Alkalaj navodeći brojne inicijative koje je Bosna i Hercegovina poduzela na tom polju.

Ukazujući na značaj mandata Vijeća u zaštiti onih kojima je to najpotrebnije, ministar Alkalaj je izrazio uvjerenje da će se nastaviti saradnja u cilju održanja kredibiliteta Vijeća i njegovanja uzajamnog povjerenja i dijaloga.

„Zajedničko postizanje neophodnog kompromisa i ubuduće će biti ključni elemenat našeg rada“, podvukao je ministar Alkalaj na kraju svog obraćanja, saopćeno je.