Bivši oficir Al Kaide
0

Ali Hamad danas protjeran iz BiH

SRNA
Bivši oficir Al Kaide Ali Hamad danas je protjeran iz BiH u rodni Bahrein, rekao je Srni direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić.

"Ali Hamad će u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima BiH biti doveden do Bahreina", rekao je Mektić.

Za svjedočenje Ali Hamada, bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin", jedno vrijeme bilo je zainteresovano Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Hamad je krajem prošle godine, posredstvom svog advokata Dušana Tomića, tražio mogućnost da privremeno bude primljen u Srbiju.

Ovaj Bahreinac je od 30. decembra 2008. godine bio u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 12 godina u Zenici.

Ali Hamad svjedočio je pred Haškim tribunalom u postupku protiv generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije BiH, koji se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila u BiH.

Hamad je govorio i o ubistvu Hrvata u Gučoj Gori, stradanju novinarske ekipe BBC-a, zločinima tokom vojne operacije u Vozući.

On je, zajedno sa Abu Jemenom i Zuhair Handalom, 1998. godine optužen za teroristički napad auto-bombom u Mostaru, nakon čega je osuđen na 12 godina robije.

Ali Ahmed ali Hamad je tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu "U mreži zla - međunarodni terorizam i Al Kaida", u kojoj detaljno objašnjava kako je postao oficir zloglasne međunarodne terorističke organizacije.